Wigilia po polsku

Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność.

Fot. 123RF/Picsel

Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku.


Nie odkładaj łyżki

Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają znaczenie symboliczne. Wieczerza powinna składać się z 12 dań, co upamiętnia dwunastu apostołów. Każdej z tych 12 potraw powinniśmy spróbować - ma to zapewnić, że kolejnym roku żadnej z nich zabraknie na naszym stole. Podczas kolacji powinniśmy też być bardzo ostrożni - według wierzeń ludowych, nie powinniśmy odkładać łyżek ani sztućców, gdyż grozi to rychłym nieszczęściem.

Opłatek, którym się dzielimy, symbolizuje połączenie między ziemią a zaświatami. Zgodnie z tradycją Kościoła, zwyczaj ten jest kontynuacją starochrześcijańskiej praktyki łamania się chlebem podczas uczt zwanych "agape", które miały służyć zjednoczeniu się wszystkich chrześcijan. Niektórzy też uważają, że dzielenie się opłatkiem jest kontynuacją zwyczaju jedzenia ze wspólnego talerza.

Mak na sen

Kolacja wigilijna powinna składać się z płodów ziemi: grzybów, zbóż, miodu, maku. Słodka kutia, podawana podczas wieczerzy, także jest potrawą symboliczną - miód, uważany niegdyś za pokarm istot pozaziemskich, miał zapewniać ludziom przychylność mocy nadprzyrodzonych, a mak uważano za środek, który umożliwia wędrowanie między tym a tamtym światem, gdyż sprowadza sen. Ziarna zbóż to z kolei symbol życiodajnej mocy, a grzyby, według wierzeń, ułatwiają nawiązanie kontaktu ze światem zmarłych.

Wśród dwunastu dań zawsze musi znaleźć się kilka obowiązkowych pozycji. Należy do nich zupa, najczęściej barszcz lub zupa grzybowa. Dawniej podawano też słodką zupę migdałową, przyrządzaną z gotowanych na mleku zmielonych migdałów, z dodatkiem ryżu, cynamonu i rodzynków.
Kolejnym daniem są ryby, przyrządzane na różne sposoby. Karp, dziś najczęściej goszczący na naszych stołach, pojawił się w wigilijnym jadłospisie dopiero w okresie PRL-u, wcześniej podawano inne ryby - śledzie lub szczupaki.
Podczas wieczerzy na stole powinny też znaleźć się różnego rodzaju pierogi, kapusta z grochem czy grzybami, kluski z makiem, czasem kulebiak lub paszteciki z grzybami.
Tradycyjnym napojem jest kompot z suszonych owoców. Aby dochować tradycji 12 dań na wigilijnym stole, gospodynie przyrządzają różnego rodzaju ryby, używają kilku farszów do pierogów, a niektóre nawet liczą barszcz z uszkami jako dwa oddzielne dania.
Dzięki pomysłowości domowników, każdego roku na wigilijnym stole mogą znaleźć się nieco inne potrawy, ale nigdy nie możemy pominąć tych, których przyrządzenie nakazuje nam tradycja.

Woda na zdrowie i urodę

Niektórzy z nas podczas wieczerzy wigilijnej piją wino lub inny alkohol, w tradycji ludowej jednak nie pojawiał się on nigdy na stołach. W niektórych regionach Polski istniał nawet całkowity zakaz picia podczas wieczerzy; gospodynie przed kolacją opróżniały wszystkie stojące w domu dzbanki, wiadra, a nawet konewki, aby woda nie kusiła domowników. Dopiero po wieczerzy wysyłano kogoś do studni, by przyniósł wodę, którą wszyscy pili po kolei - miało to zapewnić ucztującym zdrowie i urodę.

Po Wigilii nadchodzi czas na słodkości. Pachnące pierniki i lukrowane makowce, tradycyjnie pieczone na Boże Narodzenie, również przyrządzane są z płodów ziemi. Równie często na naszych stołach pojawiają się miodowniki i keksy, delikatne ciasta biszkoptowe z dużą ilością bakalii.

Pobierz darmową książkę z 80 przepisami na Boże Narodzenie!

 

Wykorzystano:

Maria Borejszo, Boże Narodzenie w polskiej kulturze, Wydawnictwo W drodze, Poznań 1996
Anna Lubryk, Grzegorz Sieczkowski, Wigilia i Boże Narodzenie. Zwyczaje i przepisy kulinarne, Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2006

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 37

15 min
3
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4779

60 min
11
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1