Wyłoniliśmy laureatów VI tygodnia konkursu!

Poznajcie zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu z Barillą. Przypominamy, że wybór Laureata Nagrody głównej nastąpi w przyszłym tygodniu.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Pani Moniki L. z Sanoka. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Klaudii Ch. z Puszczykowa (zobacz przepis), Pani Lucyna G. z Katowic (zobacz przepis), Pan Emil D. z Krakowa (zobacz przepis) oraz Pani Dorota D. z Olesna (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym

Składniki na 4 porcje:

200 g penne rogate Barilla,
2 filety z kurczaka,
1 szt. brokułu,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
cytryna,
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
sól do smaku,
świeża bazylia,
gałązka rozmarynu,
olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze.
Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru z mięsa i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy.
Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy.
Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Zobacz zwycięski przepis Pani Klaudii Ch. z Puszczykowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
3
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 135

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1