Wystarczą dwie łyżki oliwy z oliwek!

Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy!

Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL

Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL do cholesterolu całkowitego się poprawił.


Jakie są rodzaje oliwy? Kliknij!

oliwa


Korzystne działanie oliwy wynika nie tylko z tego, że zawiera ona dobre tłuszcze nienasycone, ale także antyoksydanty - a konkretnie polifenole. Im wyższa zawartość polifenoli w oliwie, tym lepsze wyniki mieli badani w powyższym eksperymencie.

Z badań opublikowanych w "Lancecie" (3) wynika, że antyoksydanty zawarte w oliwie z oliwek zmniejszają ryzyko raka piersi, skóry i okrężnicy, chorób serca, a także opóźniają procesy starzenia (dzięki zwalczaniu wolnych rodników).


Co jeszcze jeść, aby zachować młodość? Kliknij!

dieta na  młodość

Warunkiem skuteczności oliwy w zapobieganiu chorobom serca jest to, że oliwa zastępuje podobną ilość tłuszczów nasyconych w diecie (np. stosujemy ją zamiast masła). Nie powinniśmy jej stosować jako dodatek do diety, tylko jako jej część. Zwiększona ilość kalorii dziennie nie odbije się korzystnie na zdrowiu - dwie łyżki oliwy to aż 239 kcal! Na układ krwionośny i poziom cholesterolu na pewno dobrze wpłynie zamiana części tłuszczów nasyconych na nienasycone.

dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Z badań nad zwierzętami wynika, że oliwa z oliwek jest korzystna, póki nie przyjmuje się nadmiernych ilości kalorii w spożywanym jedzeniu.


Jakie jeszcze właściwości ma oliwa? Kliknij!

oliwa

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
1. Covas M.I. i in. "The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial" [w:] "Ann Intern Med" 2006.
2. María-Isabel Covas "Olive oil and the cardiovascular system" [w:] "Pharmacological Research", 2007.
3. Robert W. Owen, Attilio Giacosa, William E Hull, Roswitha Haubner, Gerd Würtele, Bertold Spiegelhalder, Helmut Bartsch "Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants" [w:] "The Lancet", 2000.
4. whfoods.org

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 56

30 min
2
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 182

60 min
5
15 min
5
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1