Za co powinniśmy cenić kolendrę?

Kolendra to niezwykłe zioło. Wystarczy kilka listków aby zwykłe danie nabrało wyrazu i nieco egzotycznego charakteru. Jednak wyjątkowy smak to nie jedyna jej zaleta. Za co jeszcze powinniśmy ją cenić?

Fot. 123RF/Picsel

O prozdrowotnym działaniu kolendry bardzo dobrze wiedzieli nawet nasi przodkowie. Ponoć stosowaną ją już w starożytności, jako doskonały środek na różnego rodzaju dolegliwości – począwszy od niestrawności, poprzez nieświeży oddech, a skończywszy na słabym libido. Obecnie, kolendra wróciła do łask, znajdując bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Zarówno jej liście, korzenie jak i nasiona są jadalne, dlatego też możemy wykorzystać ją w wielu różnych potrawach – m.in. zupach, sosach i sałatkach. Okazuje się jednak, że kolendra interesuje nie tylko kucharzy, ale również naukowców, którzy postanowili przyjrzeć się dokładniej jej leczniczym właściwościom. Wyniki przeprowadzonych badań naprawdę zaskakują. Tak więc za co powinniśmy cenić kolendrę?

Pobierz aplikację smaker

1. Ma właściwości przeciwgrzybiczne

Olejki eteryczne, kryjące się w nasionach i listkach kolendry, mają wyjątkowe działanie grzybobójcze i oczyszczające. Już wieki temu stosowane je w celach odkażających. Współczesne badania potwierdziły, że olejek z kolendry może być zabójczy dla bakterii salmonelli, gronkowca złocistego oraz E.coli. Oczyszczające właściwości tej rośliny możemy również wykorzystać w przypadku leczenia zmian skórnych oraz oparzeń.

2. Obniża poziom złego cholesterolu

Naukowcy donoszą również, że spożywanie nasion kolendry przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Oznacza to, że dzięki nim możemy uchronić się m.in. przed zawałem serca, miażdżycą oraz udarem mózgu. Pierwsze efekty zauważalne są już po niecałych 3 miesiącach stosowania tego typu kuracji.

3. Jest skarbnicą witamin i przeciwutleniaczy

Chociaż wygląda niepozornie, znajdziemy w niej sporą ilość niezbędnych organizmowi przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Nasiona kolendry zawierają w sobie m.in. żelazo, magnez, fosfor, błonnik, cynk, sole mineralne oraz cenne olejki eteryczne. Z kolei w zielonych listkach znajdziemy bogactwo witamin A, K i C, kwas foliowy oraz fitosterole.

4. Łagodzi bóle menstruacyjne

Wszystkie panie z pewnością ucieszy informacja, że istnieje naturalny środek, łagodzący bóle menstruacyjne, a jest nim właśnie kolendra. Roślina ta stymuluje działanie hormonów, co w efekcie pozwala uregulować cykl miesiączkowy oraz zmniejszyć związane z nim bóle i skurcze.

5. Dobroczynnie wpływa na żołądek

Jeśli zmagacie się z problemami żołądkowymi, ukojenie może przynieść wam właśnie kolendra. Zioło to stymuluje trawienie oraz pomaga uporać się z niestrawnością. Jest również niezastąpiona w przypadku nudności, wymiotów oraz biegunek. W takich przypadkach szczególnie zaleca się picie naparu z kolendry.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 229

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 439

60 min
6
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0