Pięć pomysłów na chłodnik

Gdy na zewnątrz upał, gotowanie bywa męczące. Z pomocą przybywa chłodnik! Szybkie w przygotowaniu danie, pełne świeżych warzyw lub owoców. Idealne rozwiązania na gorące dni. Nie wiesz jak je przygotować? Wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników.

Fot. 123RF

Zanim dotrze do nas fala upałów, warto zasiegnąć kilku inspiracji w poszukiwaniu rozwiązań na lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Chłodniki, czyli zmine, kremowe zupy to rozwiązanie na letnie dni. Poniżej dziesięć przepisów najlepszych chłodników naszych użytkowników.


1. Chłodnik litewski

Fot. Kardamonowy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od klasyki, czyli najpopularniejszego w Polsce, chłodnika litewskiego. Pęczek botwinki, maślanka, kefir lub jogurt oraz przyprawy tworzą bazę dania. Przygotowanie dania nie wymaga wiele wysiłku, za to efekt jest zniewalający.

2. Chłodnik ormiański

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Ważne miejsce w kuchni ormiańskiej zajmują zupy, które zaskakują swoją różnorodnością. Spożywa się je zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem kaszy, makaronu lub ryżu. Szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne. Jeśli chcecie wygonić nudę z waszych kuchni, ta zupa nada się idealnie.

3. Chłodnik z marchewki

Fot. Tysiak na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Potrawa może być serwowana zarówno na zimno jak i na ciepło. Słodycz marchewki i pomarańczy przełamana serem feta i przyprawami. Z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.

4. Gazpacho

Fot. KingMazur na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii. Bardzo treściwa, prosta i bogata w witaminy zupa, która swoim smakiem i aromatem zachwyci wszystkich smakoszy.

5. Owocowy chłodnik z amarantusem

Fot. Foodmania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij na zdjęcie

Owoce na obiad? Warto eksperymentować. Kilka rodzajów owoców w połączeniu z amarantusem tworzy posiłek, który śmiało można zaserwować o każdej porze dnia.

Tekst: Sylwia Łukasik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2