Wyłoniliśmy laureatów V tygodnia konkursu!

Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Eweliny P. z Mikoszewa. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Monika L. z Sanoka (zobacz przepis), Pani Joanna T. z Tarnobrzegu (zobacz przepis), Angelika W. z Ostrowa (zobacz przepis) oraz Pani Natalia S. z Międzyrzecza (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Makaronowy torcik dla króla naszego stołu Barilly

Potrzebne będą:

Składniki na 2 porcje:
250 g makaronuVermicelli lub spaghetti Barilla
4 jajka
2-3 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
oliwa extra vergin do smażenia
warzywa sezonowe ( w moim wypadku 100 g fasolka szparagowa zielona, 100g pomidorków daktylowych, 1 mała cukinia, 1 mała marchewka, 1 cebulka, kilka listków swieżej bazyli)

Wykonanie:

1.Cebulkę drobno posiekać, marchewkę, cukinię pokroić w drobną kostkę, fasolkę pokroićna paski o długości 2cm, pomidorki w plasterki o grubości 0,5cm;

2.W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić najpierw cebulkę, następnie marchewkę, pominucie cukinię i fasolkę, smażyć razem 2-3 minuty, następnie dodać pomidorki i smażyć jeszcze 1 minutę, tak by warzywa nie były rozgotowane a pozostały chrupkie. Następnie wyłączyć źródło ciepła, doprawić do smaku i ostudzić.

3.W tym czasie ugotować spaghetti al dente,dodać do warzyw i wymieszać; Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

4.W naczyniu roztrzepać jajka z parmezanem, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać do spaghetti z warzywami i dobrze wymieszać, dodać również bazylię;

5.Okrągłą otwieraną formę ( lub 2 małe) posmarować masłem obsypać bułką tartą; Na jej dnie ułożyć pomidorki i fasolkę do dekoracji, wlać spaghetti z warzywami i jajkiem, zapiec 20- 25 minut;
6.Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem;
Rady - do tego dania możesz użyć dowolnego makaronu Barilla, również tego, który został Ci z obiadu czy kolacji;

- warzywa można dowolnie łączyć wedle sezonu oraz doprawiać wg indywidualnych smaków;

- zamiast piec w piekarniku można również zrobić to danie na patelni, wystarczy położyć pierscien cukierniczy i włać zawartość patelni, smażyć pierwsze 2 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszyć i smażyć jeszcze ok. 7-8 minut, po tym czasie

przewrócić na drugą stronę pomagając sobie talerzem lub pokrywką i smażyć jeszcze 7-8 minut na wolnym ogniu;

Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Moniki L. Sanoka, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 20

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 72

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25