Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Kulinarna podróż po kuchniach świata!

W sobotę 8 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od włoskiej zupy zupy solferino, następnie przygotuje specjalność kuchni brytyjskiej – zapiekankę rybną z krewetkami. Na deser będzie amerykański klasyk, czyli brownie! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zrobi włoską zupę solferino. Do przygotowania tej włoskiej odmiany zupy pomidorowej trzeba przygotować: pora, cebulę, czosnek, ziemniaki, oliwę, wywar wołowy (lub w wersji wege - jarzynowy), zielony groszek, przecier pomidorowy, sól, pieprz, żółtka, mozzarellę i świeży tymianek do dekoracji. Pyszna i pożywna zupa jest szybko gotowa!

W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Dlatego na drugie danie Ewa przygotuje „fish pie". Do pochodzącej z Wielkiej Brytanii zapiekanki są potrzebne: mleko, masło, mąka, żółtko, koperek, szczypior, wędzony łoś, filet z dorsza lub mintaja, krewetki tygrysie, ziemniaki, sól i gałka muszkatołowa.

Zupa solferono zainspirowała Ewę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni poda makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie użyje zwykłego makaronu, tylko zrobi tagliatelle z marchewki!

Na koniec Ewa Wachowicz zaserwuje brownie. Ale ten amerykański wypiek będzie tak zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządzi ten deser na słodkich ziemniakach i poda do niego pyszną sałatkę owocową. A całość powstanie bez dodatku cukru! Do stworzenia tego wyjątkowego ciasta są niezbędne: bataty, dojrzałe banany, daktyle bez pestek, cynamon, kakao, mąka ryżowa, masło orzechowe, czekolada gorzka min. 70% kakao. A do sałatki owocowej: truskawki, maliny, borówki i syrop klonowy. Ewa dba, aby zawsze mieć pod ręką jadalne kwiaty. Dlatego na koniec ozdobi brownie bratkami, a resztę kwiatów posadzi w swoim ogrodzie!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 8 maja w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 84

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 827

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1