Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Podpłomyki, łosoś i schab z płyty, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, pave

W kolejną sobotę maja, Ewa Wachowicz podzieli się ze swoimi widzami przepisami na podpłomyki, pieczonego łososia i schab oraz niezwykle smaczny, brazylijski deser pavas.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się od podpłomyków, czyli placuszków, które przed wiekami stanowiły podstawę jadłospisu naszych przodków. 

Na danie główne będzie pieczony okoń oraz cienko pokrojony schab – ryba trafi na płytę elektryczną, mięso na blachę umieszczoną nad paleniskiem. Do łososia Ewa zrobi sos jogurtowy, natomiast wieprzowinę poda z masłem aromatyzowanym czosnkiem niedźwiedzim.

Po solidnej porcji pieczystego autorka programu zaprosi na coś słodkiego – zrobi pavebrazylijski deser będący wariacją na temat włoskiego tiramisu. Przepis na ten tradycyjny, latynoski przysmak właśnie podbija Polskę, a robi się go łatwo, bo wszystkie składniki są zawsze dostępne w naszych sklepach. W pave, w odróżnieniu od pierwowzoru, nie znajdziemy jednak ani kawy, ani mascarpone – brazylijski deser składa się z kilku warstw: nasączone mlekiem biszkopty przełożone są kremem z mleka skondensowanego. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 102

30 min
7
15 min
7
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 200

30 min
5
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133330

15 min
144

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3