Ewa_Gotuje

Ewa Gotuje: Zupa cebulowa, klapsznita z szarpanym kurczakiem BBQ oraz kawowa panna cotta

W 479 odcinku programu Ewa Gotuje prowadząca zabierze nas w przepyszną podróż po smakach z różnych stron świata. W menu znajdzie się francuska zup cebulowa, a także kanapka z amerykańskim akcentem, czyli kurczakiem w sosie BBQ. Na deser przeniesiemy się natomiast do Włoch, ponieważ poznamy przepis na panna cottę z kawowym akcentem.

Ewa Gotuje odcinek 479 | Fot. materiały prasowe/Polsat

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatni moment, żeby zrobić porządki w ogrodzie! Ewa posprząta połamane przez wiatr gałęzie, a w tym samym czasie jej kulinarny asystent Adam umyje ruszt i wędzarnię. 

Gotowanie zacznie się od francuskiej klasyki – zupy cebulowej. A żeby było inaczej i ciekawiej, bo tę potrawę Ewa robiła już w programie i to kilka razy, zapiecze ją pod ciastem – też francuskim. 

Na danie główne będzie szarpany kurczaka w sosie BBQ. Można zrobić go na świeżym filecie lub na mięsie z poprzedniego obiadu. Co ciekawe – mięso trafi do klapsznity, o której w barwny sposób opowie znawca kultury i kuchni śląskiej Dariusz Rekosz. 

W programie zobaczymy też jak przygotować wariację na temat włoskiej panna cotty. Ten deser zazwyczaj jest śnieżnobiały – wersja Ewy będzie ozdobiona galaretką na bazie espresso. 

Wszyscy wiemy, że kawa jest świetnym napojem a ostatnie badania dowodzą, że jej regularne picie, oczywiście z umiarem, jest wręcz zbawienne dla naszego zdrowia. Jednak to nie wszystko, równie cenne, jak sam napar jest to, co zostaje po jego przyrządzeniu – czyli fusy, z których można zrobić nawóz do kwiatów czy iglaków. I właśnie fusami z kawy Ewa nawiezie rośliny w ogrodzie. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

1
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5