Sezon na truskawki

Regionalne smaki w domu Ewy Wachowicz

Listopad to czas, kiedy Ewa Wachowicz postanowiła powrócić do tradycyjnych smaków i regionalnych receptur. To właśnie nim poświęcony był 495. odcinek programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe Polsat

W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany był w dniu, w którym obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości. Nie mogło więc być inaczej – na posesji Ewy Wachowicz musiała pojawić się nasza flaga, a w jej kuchni zagościły tradycyjne, regionalne przepisy, o których wielu z nas już zapomniało, a może nawet nie miało nigdy okazji ich odkryć.

Jak zwykle, dania zaprezentowane przez gospodynię  były łatwe do przygotowania, ale wciąż efektowne - z pewnością zainspirują was do kulinarnych eksperymentów i wykorzystania tych lokalnych, sezonowych produktów, które akurat teraz smakują najlepiej. 

Oto przepisy, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z nami w 495. odcinku swojego programu. 

1. Serwatczanka

 Serwatczanka Zobacz przepis

Prosta zupa z Podkarpacia w wykonaniu Ewy Wachowicz

Ten przepis to prawdziwa duma Podkarpacia, chociaż w pozostałych częściach kraju raczej rzadko pojawia się na stołach. Serwatczanka to wyjątkowa zupa z powodzeniem może konkurować z takimi klasykami jak rosół, pomidorowa lub żurek. Już chociażby z tego powodu warto przetestować ten przepis w zaciszu własnej kuchni

2. Udka gęsie confit

 Udka gęsie confit Zobacz przepis

Gęsina przygotowana tą metodą to prawdziwy rarytas

Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz pokazała nam, jak przygotować to mięso, aby było soczyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Konfitowane udka podała z niecodziennymi dodatkami, które doskonale podkreślają smak mięsa. Idealna propozycja na listopadowy obiad.

3. Torcik z powidłami

 Torcik z powidłami Zobacz przepis

Jesienne ciasto w wykonaniu Ewy Wachowicz

Obiad u Ewy Wachowicz nie mógł obyć się bez deseru. Tym razem gospodyni programu postanowiła podzielić się z nami przepisem na prosty i wyjątkowo smaczny i elegancki torcik z powidłami. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest trudne i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Smaker/Polsat
Autor: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 121

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2