Ewa_Gotuje

Sezonowa kuchnia według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w swojej kuchni kieruje się sezonowością i ogólnodostępnością składników. Bo to, co świeże i lokalne jest najsmaczniejsze! Dlatego w 459. odcinku autorskiego programu, mogliśmy zobaczyć przepisy na roladki z pstrąga inspirowane kuchnią śląską oraz domowy przecier pomidorowy.

Fot. materiały prasowe Polsat

Gospodyni bardzo często sięga po proste składniki, z których tworzy niesamowicie smaczne dania. Zdarza się również, że na bazie wypróbowanych wcześniej przepisów tworzy całkowicie nowe potrawy. 

Dlatego radzi:

Jeżeli macie dobre sprawdzone przepisy, warto je przerabiać, (…) wtedy powstają zupełnie nowe rzeczy.

1. Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy

 Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy Zobacz przepis

Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwsze danie Ewa zaproponowała zupę krem z fenkułem, czyli koprem włoskim. Uspokoiła widzów, że nie muszą obawiać się jego specyficznego, anyżkowego aromatu, ponieważ znika on w trakcie gotowania.

Potrawę zaczęła od pokrojenia ziemniaków na mniejsze części i podsmażenia ich na klarowanym maśle. Następnie do garnka po kolei trafił fenkuł i cebula, a po chwili także czosnek i cukinia. Gdy warzywa się podsmażyły, Ewa wlała resztkę rosołu, który został jej z poprzedniego obiadu i szklankę mleka. Wszystko zagotowała i zblendowała na gładki krem. Przyprawiła do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę podała przyozdobioną płatkami migdałów i upieczonym kawałkiem szynki szwarcwaldzkiej.

2. Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz

 Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca przygotowała roladki z pstrąga, w potrawie połączyła polską rybę z hiszpańską tapenadą

Do miksera wrzuciła czarne oliwki, kapary, kilka listków mięty i odrobinę oliwy. Całość zmiksowała na gładką masę.  Filety rybne przyprawiła solą i pieprzem (nie pozbywała się z nich skóry, dzięki czemu łatwiej było je zwijać). Każdy z kawałków mięsa Ewa posmarowała pastą z oliwek, zawijała ku górze i spinała wykałaczką. Wszystkie roladki umieściła w naczyniu żaroodpornym, do którego wlała kieliszek białego wina. Piekła 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

W międzyczasie gospodyni zrobiła sos. Do jego przygotowania użyła nieoczywistych składników: śmietany i serka wiejskiego. Potrawę podawała wraz z ryżem.

3. Domowy przecier z pomidorów według Ewy

 Domowy przecier z pomidorów według Ewy Zobacz przepis

Domowy przecier z pomidorów według Ewy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ mamy wczesną jesień, Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić i prawidłowo zawekować przecier z pomidorów.

4. Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz

 Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca przygotowała coś wyjątkowego! Bazą do ciasta bez pieczenia był przepis, z którego 22 lata temu gospodyni upiekła tort na pierwsze urodziny córki. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę.

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 130

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 892

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0