Ewa_Gotuje

Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już na dobre rozpoczęła przygotowania do świąt, dzieląc się z widzami niezawodnymi przepisami na bożonarodzeniowe dania. Koniecznie dodajcie je do listy potraw do przetestowania.

Fot. materiały prasowe Polsat

Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający Boże Narodzenie Ewa Wachowicz rozpoczęła przygotowania do świąt – i to na wielu frontach, bo zarówno w ogrodzie, gdzie w doniczkach są już choinki, jak też w domu robiąc dekoracje. Rzecz jasna najwięcej dzieje się w kuchni gospodyni. W 470. odcinku programu "Ewa Gotuje"  nasza ulubiona autorka zabierała się za komponowanie wigilijnego menu, tak więc widzowie Polsatu mogli podejrzeć, co też tym razem znajdzie się na świątecznym stole.

1. Zupa migdałowa według Ewy Wachowicz

 Zupa migdałowa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwszą potrawę Ewa zrobiła niebywale aromatyczną zupę migdałową z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Co ciekawe – gospodyni programu podaje ją z kulkami, które ulepiła z ryżu ugotowanego z dodatkiem maku.

2. Dorsz w warzywach według Ewy Wachowicz

 Dorsz w warzywach według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaproponowała dorsza w warzywach – podobnego nieco do ryby po grecku, choć z powodu dodatku curry i ananasa bardziej egzotyczny. Jeśli znudziła wam się tradycyjna wersja tej potrawy, ryba w wersji z tego odcinka programu "Ewa Gotuje" bez wątpienia przypadnie wam do gustu.

3. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową

 Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z kolei na deser Ewa zaproponowała sernik „na bogato”. Dlaczego na bogato? Ponieważ do masy, którą gospodyni przykryła gęsto ułożone połówki brzoskwiń, poszedł ponad kilogram twarogu i aż 9 jaj. Natomiast cały deser pokryła kruszonka z wiórkami kokosowymi.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 23

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 258

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1149

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133455

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5