Ewa_Gotuje

Wrześniowe grillowanie prosto z ogrodowej kuchni Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz w kolejnym, już 396 odcinku programu „Ewa gotuje” zabrała nas do Zawoi, gdzie w malowniczym przydomowym ogródku przygotowała pyszną sałatkę z grillowanymi warzywami, zupę w stylu minestrone i słodki deser bez cukru!

Pierwszym przepisem, który zaproponowała Ewa była sałatka z grillowanymi warzywami, podawana z domowym sosem pesto.

Przystawka powstała na bazie rukoli, którą autorka przepisu lubi za jej lekko ostry smak. Na półmisek trafił również bakłażan, który jest bogaty w błonnik, niskokaloryczna cukinia, pełna witaminy C czerwona papryka i kiszony burak. Ewa poradziła, aby warzywa grillować w większych kawałkach, dzięki czemu łatwej obracać je na ruszcie, dopiero później pociąć na mniejsze części.

Warto wspomnieć, że wędzony pstrąg, którego Ewa wybrała do przygotowania potrawy, zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich słodkowodnych ryb!

Całość sałatki została skropiona pysznym pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy. Pamiętajcie, jeśli nie użyjecie sosu w całości, zlejcie go sowicie oliwą i przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Zobacz przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem. Kliknij!

Kolejnym daniem, które przygotowała gospodyni, była zupa w stylu minestrone. Do garnka w pierwszej kolejności prowadząca wrzuciła wiejską kurę od sąsiada, następnie warzywa, które są najtwardsze i gotują się najdłużej, na końcu resztę składników. Ewa poradziła, aby doprawiając zupę, pieprzu użyć na samym końcu, w przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzkawy posmak.

Zobacz przepis na zupę jarzynową w stylu minestrone. Kliknij!

Podczas jesiennego grillowania nie mogło zabraknąć szaszłyków. Autorka przepisu zaproponowała ich pyszną, wegetariańską wersję z cukinią, kolorowymi paprykami, słodkimi pomidorkami i wybornym oscypkiem, wprost od znajomego bacy.

Zobacz jak przygotować szaszłyki z warzyw i oscypka. Kliknij!

Na zakończenie wspaniałego grillowania Ewa zrobiła pyszny deser z owocami. Do jego przygotowania, prowadząca użyła biszkoptów moczonych w kawie, krem powstały z bitej śmietany i serka mascarpone oraz dowolnych sezonowych owoców. Co ważne, zamiast cukru do deseru został dodany ksylitol.

Zobacz przepis na owocowe tiramisu. Kliknij!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0