Ewa_Gotuje

Zaskakujące przepisy Ewy Wachowicz

W kolejnym, już 405 odcinku programu „Ewa gotuje”, mieliśmy okazję zobaczyć jak szybko i smacznie przygotować zdrowe śniadanie w wytrawnej wersji, zaskakujące danie główne i rozpływający się w ustach deser!

Zaskakujące przepisy Ewy Wachowicz| Fot. materiały prasowe/Polsa

Co tydzień Ewa Wachowicz inspiruje nas nowymi pomysłami na dania, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe! Tym razem prowadząca zaskoczyła nas właściwie wszystkimi przepisami. Począwszy od śniadania, a skończywszy na deserze. Ze względu na porę roku, nie zabrakło również jesiennego akcentu w postaci grzybów - świeże trafiły do dania głównego, a reszta została zamarynowana. Zobaczcie sami, jakie rarytasy można przygotować z przepisów zaprezentowanych w 405 odcinku.

1. Gofry szpinakowe

 Gofry szpinakowe Zobacz przepis

Gofry szpinakowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na śniadanie lub przekąskę Ewa Wachowicz zaproponowała gofry, zupełnie inne, niż te, które znacie z wakacyjnych wypadów nad morze, bo w wersji wytrawnej, ze szpinakiem. Dlaczego akurat z tym warzywem? Bo jest szczególnie bogate w żelazo, magnez, potas, kwas foliowy i beta-karoten.

Potrawę podała z serkiem kozim oraz plastrami awokado Całość obficie skropiła oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i udekorowała koperkiem. Jak sama stwierdziła, gofry w takiej wersji lubi zdecydowanie bardziej od słodkich.

2. Risotto selerowe z grzybami leśnymi

 Risotto selerowe z grzybami leśnymi Zobacz przepis

Risotto selerowe z grzybami leśnymi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała jesienną, pachnącą lasem potrawę - risotto selerowe, które nazwała selerottem. Do potrawy zamiast ryżu, użyła posiekanego w drobną kostkę selera. Do dania dodała, podobnie jak do risotto, białe wino, które nadało głębi smaku i śmietanki, która sprawiła, że całość wyszła kremowa. Pod sam koniec do garnka trafiły grzyby - prawdziwki - pocięte na duże kawałki.

3. Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem

 Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem Zobacz przepis

Rydze kiszone z kwaśnym mlekiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli macie, tak jak prowadząca mnóstwo grzybów do wykorzystania, możecie je ukisić. Grzyby wystarczy zblanszować i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie ułożyć w wysokim słoiku, zalać wodą z solą i dodać odrobinę kwaśnego mleka.

4. Sernik z białą czekoladą

 Sernik z białą czekoladą Zobacz przepis

Sernik z białą czekoladą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała puszysty sernik z białą czekoladą na spodzie przygotowanym z płatków owsianych i orzechów. Zdradziła również swój patent na kremową masę, bez konieczności dwukrotnego mielenia twarogu. Wystarczy, że ser i inne składniki podzielicie na pół, a każdą z części zmiksujecie w robocie kuchennym. Kilka chwil i masa jest idealnie gładka!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 29

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 283

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1222

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 286

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133478

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5