Ewa_Gotuje

Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz

W sobotę 20 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo dostępnych składników. Ale żeby było ciekawiej, to połączy je w dość nietypowy sposób! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Nie wszyscy widzą, że kalafiora można jeść na surowo! Dlatego na początek Ewa Wachowicz zrobi z niego ekspresową sałatkę, do której będą potrzebne tylko trzy składniki: surowy kalafior, uprażone orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstała smaczna i bardzo zdrowa sałatka kalafiorowa!

Sałatka z kalafiora jeszcze lepiej smakuje ze świeżym pieczywem! Dlatego następnym daniem gospodyni będzie domowy chleb orkiszowy aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami. Pieczywo Ewy zaskoczy zarówno smakiem, jak i formą. Ten chleb będzie w kształcie wieńca! Do przygotowania tego wytrawnego wypieku będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna, drożdże, cukier trzcinowy, letnia woda, sól himalajska, oliwy. A do zrobienia bardzo aromatycznej pasty do smarowania na wierz chlebowego ciasta: cebula, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylia i oliwa z pomidorów.

Danie główne tego odcinka „Ewa gotuje" może być dla wielu zaskoczeniem! Ewa zrobi chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło. Do tej potrawy będą potrzebne: ziemniaki, sól, rozmaryn i oliwa. A do sosu, który dopełni danie: cebula, czosnek, masło klarowane, puszka pomidorów, kilka pomidorów suszonych w oliwie, sól, pieprz, oregano i kminek mielony.

Na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego. Tym razem na deser będzie ciasto szpinakowe z limonką. Do słodkiego wypieku będą potrzebne: jajka, ksylitol, mąka jaglana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, skórka i sok z limonki, mrożony szpinak, a do podania ciasta na stół: konfitura wiśniowa i masło.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 20 marca w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zaskakujące wegetariańskie potrawy Ewy Wachowicz na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 99

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 918

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1