Grill - temat specjalny

10 faktów o jajkach

Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy?

Fot. © 123RF.COM/PICSEL


1. Tak naprawdę jajka (prawie) nie podnoszą cholesterolu

W jajku jest rzeczywiście sporo cholesterolu, bo aż ok. 200 mg (tylko w samym żółtku). U większości ludzi dużo jajek w diecie wcale nie przekłada się jednak bezpośrednio na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Z 200 mg zaledwie kilka pojawia się we krwi.

Według najnowszych badań ilość jajek w diecie nie podnosi zbytnio poziomu cholesterolu we krwi ani nie wpływa na ryzyko chorób serca. Naukowcy podejrzewają, że ma to związek z innymi składnikami, które są zawarte w jajkach i które regulują pracę wątroby. Na podniesienie cholesterolu znacznie większy wpływ ma tłusta dieta (a szczególnie tłuszcze trans, o których już pisaliśmy) i brak aktywności fizycznej niż regularne spożywanie jajek.


Wszystko o wpływie tłuszczów trans na zdrowie. Kliknij!

wpływ tłuszczów trans na zdrowie człowieka, margaryna na nożu


Jajka są niezalecane jedynie osobom, które cierpią na zaburzenia gospodarki lipidowej lub miażdżycę. Osoby chore na cukrzycę codziennie jedzące jajka były bardziej narażone na choroby serca.

Skąd wziął się mit, że jajka są niezdrowe? Otóż w 1972 roku American Heart Association (Stowarzyszenie Kardiologów USA) wydało zalecenie, że tygodniowo nie należy jeść więcej niż 3 jajka. Uważano wtedy, że cholesterol w żywności bezpośrednio przekłada się na poziom cholesterolu we krwi. Od 2006 AHA nie zaleca ograniczania ilości jajek spożywanych tygodniowo.


O co chodzi z tym cholesterolem? Kliknij!

pistacje jako lek na cholesterol


2. Jajka wywołują szczęście, korzystnie wpływają na układ nerwowy i wzrok

Wszystkie jajka to prawdziwe bomby witaminowe. Są jednym z najlepszych źródeł choliny (kiedyś zaliczanej do witamin z grupy B). To substancja wspierająca działanie układu nerwowego i zmniejszająca stany zapalne. Kiedy kobieta w ciąży je jajka, korzystnie wpływa na rozwój mózgu dziecka. Cholina bierze udział w reakcjach w organizmie, które prowadzą do produkcji serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia.

Jajka zawierają także luteinę, żółty barwnik zapobiegający chorobom oczu. Jest silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki.

Książka kucharska: 20 przepisów na jajka. Kliknij!

Siarka zawarta w jajkach ma ogromne ilości zastosowań w ludzkim organizmie. Pomaga we wchłanianiu witamin z grupy B, reguluje pracę wątroby, ma korzystny wpływ na produkcję kolagenu i keratyny, co oznacza, że w efekcie mamy piękne i mocne włosy i paznokcie.


3. Jajko oddycha!

W jajecznej skorupce znajdują się pory, działające na podobnej zasadzie jak pory w skórze płazów i ryb (które oddychają przez skórę). To przez nie do wnętrza jajka dociera tlen (plus lodówkowe zapachy) i równocześnie ucieka z niego wilgoć. Im starsze jest jajko, tym więcej w nim powietrza. Będzie się więc unosiło na wodzie. Wrzucenie go do wody, to prosty sposób na sprawdzenie, czy jajko jest rzeczywiście "prosto od kury".


4. Ciemniejsza skorupka = zdrowsze jajko? To mit!

Ciemniejsze, niemal brązowe skorupki nie różnią się wartościami zdrowotnymi od tych białych, nie są też lepszej ani gorszej jakości. Zależą od genów konkretnej kury. Na Wielkanoc polecamy jednak te białe - łatwiej będzie je farbować!

Zobacz też: 6 inspiracji na unikatowe pisanki!


5. Zielonkawa obwódka wokół żółtka oznacza, że jajko było za długo gotowane

Zielonkawa obwódka, która pojawia się w jajkach, które były gotowane dłużej niż 10 minut jest nieestetyczna. Ale całkowicie bezpieczna.


6. Ciemniejsze żółtko to zdrowsze jajko? Znów mit!

Kolor żółtka w jajku zależy od kurzej diety. Jeśli je paszę z większą ilością pigmentu, żółtka będą miały bardziej intensywny kolor.

Zobacz ebooka z 95 przepisami na jajka. Kliknij!

jajka faszerowane


7. Skorupki jajek można jeść (i nie tylko)!

Skorupki jaj po umyciu, sparzeniu i zmieleniu mogą służyć jako środek zapobiegający niedoborom wapnia. Tym samym zmniejszają ryzyko osteoporozy i problemów ze stawami. A badania sugerują też, że po zjedzeniu skorupek jaj, wchłaniamy mniej tłuszczu z czekolady niż zwykle - co jest korzystne, jeśli chcemy schudnąć.

Uwaga! Nie należy jednak jeść więcej skorupek jaj niż 1-2 łyżeczki dziennie.

Zmielone skorupki jaj mogą służyć także jako skuteczny nawóz do kwiatów ze względu na dużą zawartość minerałów.


8. Jajka są dietetyczne

Jedno jajko (na twardo) to zaledwie 75 kcal, a równocześnie mnóstwo, bo aż 7 gramów pełnowartościowego białka (takiego jak w mleku, idealnie wchłanianego przez ludzki organizm), sporo witamin i minerałów. Z 5 gramów tłuszczu tylko 1,6 grama to tłuszcze nasycone.

Jajka to świetny sposób na śniadanie dla odchudzających się, bo pozwalają na długo czuć sytość. W jednym z eksperymentów, kobiety jedzące na śniadanie jajka schudły dwukrotnie więcej niż te jedzące rogaliki.


Zobacz, jak się odchudzać na wiosnę! Kliknij!


9. Jajka sadzone i na miękko są najzdrowsze

Dzięki temu, że białko jest w tak przyrządzonych jajkach ścięte, działa mniej alergennie niż białko surowe. A nieścięte żółtko to z kolei składniki, które w przypadku zbyt wysokiej temperatury, znikają. Chodzi tu o peptydy i fosfolipidy, które pod wpływem gorąca ulegają denaturacji. Niestety, im bardziej ścięte jajko, tym trudniej je strawić.


10. To jajko było pierwsze, nie kura!

Jajka były składane przez dinozaury, na długo zanim na ziemi pojawiły się pierwsze kurczaki.


Wielkanocne słodkości. Kliknij!

baba wielkanocna

Zobacz też: Dekoracje ze skorupek jaj, Dieta jajeczna

Anna Wiśniewska/Smaker.pl


Źródła:
health.harvard.edu
naukadlazdrowia.pl
Kijowski, J., Leśnierowski, G., Cegielska-Radziejewska, R. "Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych" [w:] "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", 2013

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 217

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17