Ewa_Gotuje

80 złotych za pomidory? Jedz warzywa, póki są

Polacy dotkliwie odczuwają wzrost cen w sklepach i coraz wyższe rachunki. Niestety dużo większe opłaty za energię elektryczną odnotowują też szklarnie i hodowcy warzyw. Producenci już teraz zapowiadają, że ogromny wzrost cen przełoży się na znacznie droższe warzywa wczesnowiosenne lub ich zupełny brak. Sprawdź, czy 80 złotych za pomidory to nierealna kwota.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu Polaków, przytłoczonych codziennymi wydatkami i koniecznością wiązania „końca z końcem", nie wybiega myślami w przyszłość i skupia się jedynie na obecnej sytuacji. Ceny w sklepach rosną w zastraszającym tempie, a ostatnio podwyżki dotknęły też opłat za prąd i gaz. Jak podkreślają przedsiębiorcy, ich sytuacja, na tle prywatnych osób, jest jeszcze gorsza. 

Sprawdź także: Rzadko pojawia się na talerzu, a powinna. Warzywo dla cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem

Wstrzymanie zasiewów

Producenci ogórków i pomidorów ostrzegają, że wczesnowiosenne dostawy polskich warzyw są zagrożone. Stale wzrastają ceny energii elektrycznej oraz ogrzewania, więc nie stać ich dłużej na utrzymanie szklarni, która wymaga stałego dogrzewania i doświetlania.

W wielu przypadkach rozważają więc wstrzymanie zasiewów, które w polskich hodowlach rozpoczynają się już na przełomie grudnia i stycznia. Jeśli dojdzie to do skutku, w sklepach na wiosnę nie pojawią się nowalijki. Część szklarni już teraz deklaruje, że z powodu wzrostu cen węgla (potrzebnego do utrzymania temperatury ok. 16-17 stopni), zmienią system zasiewania - niektórzy rozpoczną pół roku później, dopiero w marcu lub kwietniu.

Argumentują, że dotychczas za tonę węgla płacili ok. 400 zł brutto, a teraz musieliby zainwestować ok. 1700 zł netto. Z kolei taryfa za khW wynosiła 40 gr, a obecna już 2,90 zł. Przy zużywanych przez szklarnię 100 tys. khW rocznie, przedsiębiorstwo zapłaci siedmiokrotnie więcej za prąd - zamiast 40 tys., aż 290 tys. złotych. 

Fot. Opracowanie: enerad.pl na podstawie danych URE

Część firm dodaje też, że w związku z rekomendacjami w poprzednich latach, wymieniła sprzęt na ekologiczny, za co obecnie płaci znacznie więcej. Inni wskazują na rosnące ceny nawozów. Producenci podkreślają też, że przy obecnych opłatach obawiają się, że nie będą w stanie zapłacić wynagrodzeń wszystkim pracownikom. 

Zobacz: Konfitura z czerwonej cebuli

Pomidory za 80 złotych

Hodowcy pomidorów, rozważając, czy zasiewać warzywa na wiosnę, dokonali wstępnych prognoz wydatków i cen, które musieliby zaproponować Polakom na straganach. Właściciele szklarni, po podsumowaniu wszystkich kosztów, orzekli, że cena hurtowa za kilogram pomidorów wyniosłaby 50 zł, natomiast dla ostatecznych klientów nawet 70-80 złotych. 

Przy konkurencyjnych stawkach za warzywa zagraniczne wątpią, że ktokolwiek zapłaci taką kwotę. Wyższe ceny mogą dotknąć cebul, rzodkiewek, selera, kapusty, pora, sałaty czy szczypiorku. Za sztukę zapłacimy od pięciu złotych wzwyż. 

Producenci żywności wnioskują o wsparcie i regulację cen za energię elektryczną dla przedsiębiorców. Z kolei Polska Federacja Producentów Żywności ostrzega przed falą bankructw, niedoborem warzyw, abstrakcyjnymi dla przeciętnych Polaków cenami w sklepach i upadkiem sektora gospodarki narodowej. Wskazują, że Polacy będą na wiosnę zmuszeni kupować tylko importowane produkty.  

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 122

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 876

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0