Spis treści:
- Cykoria – wartości odżywcze
- Cykoria – właściwości zdrowotne
- Cykoria – przeciwwskazania
- Co można zrobić z cykorii?
Cykoria to warzywo o jasnozielonych liściach, wyglądem przypomina sałatę o wydłużonym kształcie. Ma duży, spichrzowy korzeń i liczne wyrastającego z niego liście. Jej smak można określić jako pikantny, lekko gorzkawy. Najczęściej można spotkać się z cykorią sałatową i korzeniową, a także cykorią podróżnik – którą używa się w celach leczniczych i kosmetycznych. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie ma właściwości zdrowotne i co można zrobić z cykorii.
Cykoria – wartości odżywcze
Warzywo to jest źródłem witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B, wśród związków mineralnych obecnych w cykorii znajdziesz: żelazo, mangan, magnez, cynk, potas, sód, i fosfor. Zawiera także beta-karoten, dlatego wpływa pozytywnie na zdrowie oczu oraz stan skóry, jest warzywem, które pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo. Cykoria wpływa też korzystnie na układ odpornościowy.
Zawiera kwas foliowy, dlatego polecana jest kobietom w ciąży, ponieważ wpływa on na zdrowie i rozwój płodu. W cykorii znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.
Cykoria – właściwości zdrowotne
Spożywanie cykorii pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejsza również prawdopodobieństwo zachorowania na chorby układu krążenia. Poleca się ją również osobom, które chorują na cukrzycę – ma niski indeks glikemiczny, w 100 g cykorii znajduje się zaledwie 23 kcal. Dlatego warzywo to może znaleźć się w diecie osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Warto jednak pamiętać, że cykoria pobudza apetyt, dlatego można spożywać ją w towarzystwie innych warzyw – tak, by posiłek był duży objętościowo, dzięki czemu na dłużej cię nasyci.
Co więcej, cykoria jest prebiotykiem, dlatego poprawia funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Korzystnie wpływa również na pracę nerek i układu moczowego. Warzywo to pobudza wytwarzanie żółci, dlatego wspiera procesy trawienne. Cykoria ma również pozytywny wpływ na układ krążenia, pomaga tworzyć czerwone krwinki.
Cykoria – przeciwwskazania
Ostrożnie do jedzenia cykorii powinny podchodzić osoby, które chorują na wrzody, zapalenie żołądka oraz choroby jelit. Może być również szkodliwa dla alergików. Warto pamiętać o tym, że tak, jak z każdym pokarmem, również z cykorią nie należy przesadzać. W zbyt dużych ilościach może wpływać niekorzystnie na kobiety w ciąży.
Co można zrobić z cykorii?
Cykoria świetni nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia. Najwięcej wartości odżywczych będzie miała oczywiście na surowo. Oto kilka prostych i smacznych przepisów z cykorią w roli głównej.
Grillowana cykoria
Warzywo to świetnie sprawdzi się na grilla. Odpowiednio przygotowane będzie chrupiące i pełne smaku. Do przygotowania grillowanej cykorii będziesz potrzebować: pięć cykorii, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz ser camembert, posiekane orzechy.
Zacznij od opłukania oraz osuszenia cykorii, następnie przekrój je na pół. Wymieszaj trzy łyżki oliwy, z łyżką octu, solą i pieprzem. Taką mieszanką należy posmarować wszystkie połówki warzyw. Grilluj po dwie do trzech minut, z każdej strony. Camemberta pokrój w cienkie paski i połóż na cykoriach, grilluj jeszcze przez chwilę, aż ser się roztopi. Podawaj z posiekanymi orzechami oraz z podpieczonym pieczywem.
Zupa krem z cykorii
Jeżeli nie wyobrażasz sobie jesieni bez pysznych zup, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Do przygotowania aromatycznej zupy krem z cykorii, będziesz potrzebować: cztery cykorie, cebulę, białej części pora, dwóch łyżek masła, łyżki mąki, litr bulionu, soli i pieprzu, 125 ml kremówki, natki pietruszki.
Cebulę i pora obierz i drobno pokrój. Cykorie umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Do rozgrzanego garnka wrzuć masło, następnie cebulę, pora i cykorię. Duś na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wsyp mąkę i smaż przez kilka minut. Wlej gorący bulion, przykryj garnek i gotuj przez około 25 minut. Całość zmiksuj, dodaj śmietankę kremówkę, uprzednio ją hartując. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z cykorii
Cykoria na surowo to najzdrowsza opcja. Świetnie sprawdzi się w formie sałatki, przygotuj: trzy cykorie, dwa jabłka, marchew, połówkę cytryny, garść orzechów włoskich oraz szczypiorek. Do sałatki świetnie sprawdzi się sos, do którego potrzebujesz: łyżeczkę musztardy, łyżeczkę miodu, łyżkę octu jabłkowego, sól i pieprz.
Warzywa i owoce umyj, osusz, a następnie cykorie drobno pokrój, a marchew i jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, wyciśnij sok z cytryny, dodaj posiekanie i podprażone orzechy. W małej miseczce zmieszaj musztardę, miód, ocet jabłkowy, sól i pieprz, wlej do miski z sałatką, wymieszaj i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdź, jakie przepisy z cykorią w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
4. Kotlety drobiowe siekane z cykorią
Zobacz przepisKotlety drobiowe siekane z cykorią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron z przestraszoną cykorią
Zobacz przepisMakaron z przestraszoną cykorią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka makaronowa z cykorią
Zobacz przepisSałatka makaronowa z cykorią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Łódeczki z cykorią i jaglaną
Zobacz przepisŁódeczki z cykorią i jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Piersi kaczki z papryką i cykorią
Zobacz przepisPiersi kaczki z papryką i cykorią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Cykorie po flamandzku
Zobacz przepisCykorie po flamandzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »
Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »