Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Ja jestem fanem cykorii, więc polecam :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5946
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 723
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 813
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5946
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 723
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 813
Składniki
Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie ułożyłem piersi kaczki skórą do dołu na gorącej patelni. Smażyłem na średnim ogniu, aż wypłynął tłuszcz, a skórka zaczęła się robić brązowa. Wtedy odwróciłem mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego dodałem skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszałem. Pokroiłem cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyłem do sosu. Podgrzewałem około 2 minuty, aż cykoria zmiękła. Zdjąłem patelnię z ognia, dodałem miętę i cząstki pomarańczy, doprawiłem solą i pieprzem. Każdą pierś pokroiłem na 4 kawałki, ułożyłem na cykorii.