Króluje na stołach tylko raz w roku, a powinien przez cały czas. Jakie właściwości ma chrzan?

Ma ostry, intensywny smak, jest niezbędnym dodatkiem do ogórków kiszonych, pysznie smakuje także w towarzystwie buraczków. Chrzan to wyjątkowo aromatyczna roślina, która ma ważne miejsce w polskiej kuchni. Co więcej, pozytywnie wpływa również na zdrowie. Czy wiesz, jakie właściwości lecznicze ma chrzan? Jak wykorzystać go w kuchni? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym materiale.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chociaż chrzan najbardziej kojarzy się nam z Wielkanocą, październik to również doskonały moment, żeby sięgnąć po ten aromatyczny korzeń. Ponieważ właśnie wtedy jest on wykopywany. Świeży korzeń chrzanu ma działanie prozdrowotne, sprawdzi się zarówno w przypadku przeziębienia, jak i będzie pomocny przy problemach trawiennych. Chrzan ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdź, co można z niego zrobić.

Sprawdź także: Jego zapach podobał się bogom. To warzywo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi

Chrzan – wartości odżywcze

Korzeń chrzanu to źródło cennych wartości odżywczych, znajdziesz w nim: witaminę C, A, E, K, te z grupy B, cynk, żelazo, fosfor, potas, jod i magnez. Co ciekawe, chrzan ma, aż dwa razy więcej witaminy C niż cytryna. Charakteryzuje go ostry smak, który jest spowodowany zawartością związków siarki. Bez obaw mogą spożywać go osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jest niskokaloryczny, w 100 g znajduje się jedynie około 80 kcal.

Chrzan – właściwości lecznicze

Roślina ta od dawna była wykorzystywana w medycynie naturalnej i ludowej. Chrzan uważany jest za naturalny antybiotyk, ma właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Polecany jest do stosowania w czasie infekcji, świetnie radzi sobie z kaszlem, katarem, pomaga również na zapalenie zatok oraz oskrzeli. Warto włączyć go do jadłospisu w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę.

W chrzanie znajduje się glikozyd siarkowy synigryna, który ma właściwości bakteriobójcze, działa również antyseptycznie, wykrztuśnie oraz pomaga rozgrzać organizm. Składnik ten pomaga również przyspieszyć przemianę materii oraz pozytywnie działa na układ pokarmowy. Chrzan zawiera również substancje zwane glukozynolanami, które mają działanie przeciwnowotworowe, jest również źródłem przeciwutleniaczy.

Dawniej chrzan był wykorzystywany jako środek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Jego liście pomagały w leczeniu reumatyzmu oraz migren – można przygotowywać z nich okłady. Chrzan poleca się również do stosowania w przypadku problemów z układem moczowym, np. zapaleniem nerek czy pęcherza moczowego.

Jeśli lubisz mięsne, ciężkostrawne potrawy, warto dodać do nich chrzan. Wpływa on pozytywnie na trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Dodatkowo witaminy i minerały zawarte w chrzanie korzystnie działają również na urodę – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jak przechowywać chrzan?

Jeśli chcesz, by chrzan jak najdłużej pozostał świeży, warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Korzenie chrzanu lubią chłodne i wilgotne warunki, można więc przechowywać je w lodówce lub piwnicy, najlepiej w temperaturze około 0 stopni. Wystarczy dobrze go umyć, osuszyć i zawinąć w folię spożywczą na dolnej półce wraz z innymi warzywami.

Jak zrobić domowy chrzan?

Chociaż na sklepowych półkach znaleźć można tarty chrzan oraz wiele chrzanowych sosów, warto zrobić je własnoręcznie we własnej kuchni. Przygotowanie domowego chrzanu jest naprawdę proste i szybkie. Do jego zrobienia będziesz potrzebować: dwóch korzeni chrzanu, 100 ml wrzątku, trzy łyżki soku z cytryny, łyżeczkę cukru oraz sól do smaku.

Zacznij od umycia, osuszenia i obrania chrzanu. Następnie zetrzyj go na tarce, najlepiej wybierz stronę o małych oczkach. Do miski z chrzanem dodaj sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, a następnie całość zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj.

Chrzan – zastosowanie w kuchni

Korzeń chrzanu wykorzystuje się do wielu potraw, jego intensywny, ostry smak i zapach doskonale dopełni wiele dań. Można wykorzystać go zarówno do śniadań, np. jajek lub twarożku, jak obiadów – zup, mięs, ryb, sałatek i sosów. Październik to miesiąc, w którym wykopuje się chrzan, jest wówczas najświeższy i najbardziej aromatyczny, dlatego warto zrobić z niego pyszne dania. Sprawdź, do jakich przepisów warto użyć chrzanu.

Ćwikła z chrzanem

Sałatka, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Do przygotowania ćwikły z chrzanem będziesz potrzebować: pół kilograma buraków, pięciu łyżek tartego chrzanu, sok z cytryny, łyżeczką cukru, sól i pieprz.

Zacznij od umycia i obrania buraków, następnie wrzuć je do wody i ugotuj do miękkości. Poczekaj, aż wystygną, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj tarty chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz, w razie potrzeby możesz łyżeczkę cukru.

Sos chrzanowy

Ten sos na bazie chrzanu będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, np. schabu czy pulpetów, a także gotowanych jajek. Przygotuj: trzy szklanki bulionu, 125 ml śmietana 18 proc., trzy łyżki tartego chrzanu, sok z cytryny, łyżkę mąki pszennej, łyżkę masła, cukier, sól i pieprz biały do smaku.

Do garnka włóż masło, dodaj mąkę, połącz składniki, a następnie zalej bulionem. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty chrzan oraz łyżkę soku z cytryny. Do śmietany wsyp sól, roztrzep ją, a następnie zahartuj, dodając kilka łyżek bulionu. Wlej do garnka i gotuj przez chwilę, dodaj cukier i pieprz do smaku.

Twarożek śniadaniowy z chrzanem

Banalnie prosty przepis na pyszne śniadanie, czyli twarożek śniadaniowy z chrzanem, który będzie doskonale smakował jako dodatek do świeżego pieczywa. Będziesz potrzebować: 250 g twarogu, trzy łyżki jogurtu greckiego, dwie łyżki tartego chrzanu, szczypiorek, osiem rzodkiewek, sól i pieprz.

Rzodkiewki i szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój. Twaróg przełóż do miski, rozgnieć dokładnie widelcem, dodaj jogurt, rzodkiewki, szczypiorek, chrzan, a także sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na to, jak wykorzystać chrzan w kuchni.

 

1. Zupa chrzanowa

 Zupa chrzanowa Zobacz przepis

Zupa chrzanowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowy chrzan

 Domowy chrzan Zobacz przepis

Domowy chrzan / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cwikła z chrzanem

 Cwikła z chrzanem Zobacz przepis

Cwikła z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta jajeczna z chrzanem

 Pasta jajeczna z chrzanem Zobacz przepis

Pasta jajeczna z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki ziemniaczane z chrzanem

 Placki ziemniaczane z chrzanem Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Hummus buraczany z chrzanem

 Hummus buraczany z chrzanem Zobacz przepis

Hummus buraczany z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Surówka selerowa z chrzanem

 Surówka selerowa z chrzanem Zobacz przepis

Surówka selerowa z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karp chrzanem nadziewany

 Karp chrzanem nadziewany Zobacz przepis

Karp chrzanem nadziewany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka jarzynowa z chrzanem

 Sałatka jarzynowa z chrzanem Zobacz przepis

Sałatka jarzynowa z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Żurek z pieczarkami i chrzanem

 Żurek z pieczarkami i chrzanem Zobacz przepis

Żurek z pieczarkami i chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10517

30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2