Spis treści:
- Seler – historia
- Seler – właściwości
- Lecznicze zastosowanie selera
- Seler w kuchni – co z niego zrobić?
- Kto nie powinien jeść selera?
To bulwiaste warzywo o intensywnym smaku, często gości w polskich kuchniach. Nic dziwnego, dodaje potrawom intensywnego aromatu, jest również niezbędnym elementem włoszczyzny dodawanej do rosołu. Dodatkowo seler ma wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu może być szeroko wykorzystywany w lecznictwie. Na jakie dolegliwości pomaga seler? Jakie dania możesz przygotować z użyciem selera? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Sprawdź także: Jak zrobić herbatę z liści laurowych? Pij ją w ten sposób, efekty cię zaskoczą
Seler – historia
Historia selera sięga 900 lat przed naszą erą. Mieszkańcy starożytnej Grecji leczyli nim przeziębienia i grypę. Natomiast liście selera były używane do wykonywania wieńców dla zwycięzców olimpiady, jednocześnie wykorzystywano go jako symbol żałoby. Dla Rzymian był afrodyzjakiem oraz lekarstwem na kaca. Znany był wówczas nie tylko mieszkańcom trenerów Morza Śródziemnego, podobno seler znalazł swoje miejsce również w grobowcu Tutenchamona. Natomiast Chińczycy stosowali seler do zbijania zbyt wysokiego ciśnienia. Na nasze stoły trafił za pośrednictwem królowej Bony Sforzy, żona króla Polski Zygmunta Starego.
Seler – właściwości
Dlaczego warto jeść seler? Ponieważ ma wiele właściwości odżywczych, znajdziesz w nim między innymi: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, oraz związki mineralne: potas, żelazo, cynk, magnez i fosfor. W warzywie tym nie brakuje również błonnika pokarmowego. Jedzenie selera korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, reguluje ciśnienie krwi oraz pozwala zmniejszyć poziom „złego cholesterolu”.
Seler ma więcej witaminy C niż cytrusy, dlatego warto jeść go w okresie jesienno-zimowych, kiedy organizm częściej narażony jest na przeziębienie i grypę. Regularne jedzenie selera wpływa na piękny i zdrowy wygląd skóry i włosów.
W składzie selera występują również flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające – pomagają w walce z wolnymi rodnikami, zapobiegają starzeniu oraz działają przeciwnowotworowo.
Warzywo to działa również kojąco na układ nerwowy. Pomaga łagodzić stres, ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Zawartość witaminy K wpływa korzystnie na pracę układu krwionośnego oraz zdrowe i mocne kości.
Seler to także doskonałe warzywo dla osób, które chcą schudnąć. W 100 g selera korzeniowego znajdują się jedynie 42 kcal. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie odpowiednie dla osób, które chorują na cukrzycę.
Lecznicze zastosowanie selera
Seler można wykorzystać również do leczenia różnego rodzaju przypadłości. Jeśli zachorujesz na przeziębienie i dopadnie cię ból gardła i kaszel, możesz przygotować wywar z selera na chrypkę. Wystarczy, że 40 g liści selera ugotujesz przez 10 minut w litrze wody. Taką miksturę wlej do szklanki do połowy, a następnie dolej taką samą część mleka. Taki napój warto pić rano.
Z selera można przygotować również sok, który sprawdzi się dla osób, które chorują na wrzody żołądka. Sok z selera działa moczopędnie, wspiera procesy trawienne oraz działa na potencję. Polecany jest również osobom na diecie.
Napar z nasion selera będzie świetny dla osób, które mają problemy z wątrobą, wzdęciami oraz reumatyzmem. Wystarczy wsypać dwie łyżeczki pokruszonych nasion selera do szklanki, a następnie zalejesz wrzątkiem. Taki napar warto pić trzy razy dziennie.
Kto nie powinien jeść selera?
Pomimo tego, że seler to niezwykle zdrowe warzywo, niektóre osoby nie powinny go spożywać. Okazuje się bowiem, że może on powodować reakcje alergiczne. W szczególności ostrożnie do tego warzywa powinny podchodzić osoby, które są uczulone na pyłki – może wówczas dojść do krzyżowej reakcji uczuleniowej.
Seler w kuchni – co z niego zrobić?
Większość osób kupuje z seler z zamysłem przygotowania pysznego, domowego rosołu. Warto jednak pójść o krok dalej i wykorzystać go do innych ciekawych przepisów. Doskonale sprawdzi się w surówkach i sałatkach, można przygotować z niego również kotlety, warzywny pasztet oraz zupę krem. Odpowiednio doprawione dania z selera, będą pyszne i z pewnością zaskoczą całą twoją rodzinę.
Sałatka z selera korzeniowego
Nie masz pomysłu, jaki warzywny dodatek podać do obiadu? Przygotuj sałatkę z selera korzeniowego, będziesz potrzebować: średniego selera, jabłka, marchewki, soku z cytryny, dwóch łyżek jogurtu greckiego, łyżki majonezu, szczypty soli i pieprz.
Warzywa i owoce umyj, obierz i zetrzyj na tarce, włóż je do dużej miski. Dodaj jogurt, majonez, oraz wyciśnij połówkę cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę cukru.
Kotlety z selera
Jeżeli lubisz warzywne wariacje na temat kotletów, koniecznie musisz spróbować tych z selera. Do przygotowania kotletów z selera, będziesz potrzebować: jednego dużego selera, bulion warzywny, 70 g mąki pszennej, 100 ml mleka, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę papryki wędzonej, sól, pieprz, ulubione suszone zioła, np. tymianek, zioła prowansalskie, 200 g bułki tartej.
Selera umyj, obierz i pokrój w centymetrowe plastry. Gotuj w bulionie do momentu, aż zmięknie – około 12 minut. Wyjmij warzywo i odsącz na ręczniku papierowym. W misce połącz mąkę, mleko, sos sojowy oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Zamocz plastry selera w cieście, a następnie w bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor. Kotlety odsącz na ręczniku papierowym.
Krem z selera korzeniowego
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim fanom zupy krem. Przygotuj: jeden duży seler, cebulę, trzy ziemniaki, litr bulionu warzywnego, dwie łyżki oliwy z oliwek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, garść ulubionych orzechów, natkę pietruszki.
Seler umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka wlej oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż, aż będzie miała złoty kolor. Dodaj seler i smaż jeszcze przez około trzy minuty. Wlej bulion, gotuj do momentu, aż seler zmięknie. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie zmiksuj. Zupę podawaj z posiekanymi prażonymi orzechami oraz natką pietruszki.
Chcesz poznać więcej przepisów na dania z selera? Zajrzyj do propozycji naszych użytkowników.
9. Zupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami
Zobacz przepisZupa krem z selera z ziemniaczanymi talarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Warstwowa sałatka z selera
Zobacz przepisWarstwowa sałatka z selera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
10 nietypowych objawów cukrzycy »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »