Kotlety z selera to pyszna wegetariańska alternatywa dla mięsnych dań. Podane z młodymi ziemniaczkami i surówką smakują wyśmienicie!
Kotlety z selera
Składniki
- Seler korzeniowy - 1szt
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Jajko - 1szt
- Mąka - 3 łyżki
- Bułka tarta - 5 łyżek
- Bulion - 500 ml
- Olej do smażenia
Składniki
- Seler korzeniowy - 1szt
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Jajko - 1szt
- Mąka - 3 łyżki
- Bułka tarta - 5 łyżek
- Bulion - 500 ml
- Olej do smażenia

Etapy przygotowania
Selera obieramy i kroimy na plastry grubości około 1,5cm. Wkładamy do wrzącego bulionu i gotujemy około 10 minut. Seler powinien lekko zmięknąć, ale pozostać sprężysty. Plastry selera studzimy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostudzone plastry posypujemy przyprawami, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami z koperkiem i świeżą surówką.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2068

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 851
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 43

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17828

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 382
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2068

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 851
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 43

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17828

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 382


Składniki
- Seler korzeniowy - 1szt
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Jajko - 1szt
- Mąka - 3 łyżki
- Bułka tarta - 5 łyżek
- Bulion - 500 ml
- Olej do smażenia
Selera obieramy i kroimy na plastry grubości około 1,5cm. Wkładamy do wrzącego bulionu i gotujemy około 10 minut. Seler powinien lekko zmięknąć, ale pozostać sprężysty. Plastry selera studzimy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostudzone plastry posypujemy przyprawami, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami z koperkiem i świeżą surówką.
Pyszne danie :)
Pyszotka ;)
Pyszne zdrowe kotlety:)