Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 520
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 437
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 297
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 41
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 762
Polecam.
Odsłon: 520
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 437
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 297
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 41
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 762
Składniki
Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki. Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedna warstwą. Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem na dnie rondla. Wyciąłem krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmarowałem go resztą masła, odłożyłem. Do rondla włożyłem cykorie, doprawiłem pieprzem, sola i cukrem, polałem sokiem z cytryny i wodą. Przykryłem pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu. Na papierze położyłem talerz. Rondel przykryłem pokrywką. Gotowałem na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie zrobiły się miękkie jak masło. Jeśli trzeba to dolewamy trochę wody. W połowie czasu gotowania odwróciłem cykorie na drugą stronę. Ostrożnie usunąłem talerz i papier. Garnek już bez pokrywki ustawiłem na ogniu, podgrzewałem, aż sos zmienił się w ciemny syrop. Cykorie odwracałem kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posypałem natką pietruszki i od razu podałem.