Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18186
Dodano: 11.09.2015
Odsłon: 1961
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Z cykorii wyciąłem gorzkie środki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła, na którym podsmażyłem cykorie. Przyprawiłem je, dodałem czosnek i tymianek. Zmniejszyłem ogień, przykryłem patelnię i dusiłem pół godziny. Po ostudzeniu owinąłem cykorie plastrami szynki gotowanej, a następnie szynką prosciutto. Z sosu wyjąłem tymianek i czosnek.
Starłem ser, część odłożyłem. N zimną patelnię włożyłem masło, żółtko, mąkę i resztę sera. Wlałem mleko, przyprawiłem, podgrzewałem, stale mieszając. Po tym jak sos zgęstniał, połączyłem z sosem, na którym dusiła się cykoria. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, rozłożyłem zawinięte roladki cykorii, posypałem serem.
Zapiekałem w temperaturze 220 stopni C ok. 15 minut. Po tym czasie włączyłem termoobieg i zapiekałem ok. 5 minut do zrumienienia sera.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Futka 11 września 2015Zgłoś do usunięcia
Wspaniała i bardzo smaczna propozycja :)2 Kto głosował? | Odpowiedz