Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z cykorią

Tarta z cykorią

Autor:

Przepisów i artykułów: 2232 Ocena: 49270

Dodano:

Odsłon: 888

O :) świetny przepis na cykorię

Składniki

  • 500 g ciasta francuskiego
  • Nadzienie:
  • 60 g masła
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól ,pieprz do smaku
  • jajko
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z cykorią

Przygotowanie

  1. Myjemy cykorię i odrywamy zewnętrzne zielonkawe listki / one są źródłem goryczki / , , przekrawamy na wzdłuż na pół . N a patelni rozpuszczamy masło z miodem .
    Podsmażamy z obu stron na złoty kolor połówki cykorii ( puszczą trochę soku , który należy zachować ). Formę do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy do niej ocet balsamiczny .
    Układamy cykorie w kształt gwiazdy , wypukłą stroną do dna formy , wlewamy sok ze smażenia cykorii , solimy i pieprzymy.

  2. Przykrywamy ciastem , dociskając brzegi w głąb formy.
    Smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z niewielką ilością wody i nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy 25 minut w 210 st. C. Następnie odwracamy ,zapiekamy 10 minut i ..następuje delektowanie się przygotowaną potrawą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 stycznia 2014 Uwielbiam cykorię zarówno białą jak i czerwoną, ale nie wpadłam by użyć jej do tarty.Świetny pomysł

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 stycznia 2014 uwielbiam cykorię jadłem pod beszamelem ,ta do wypróbowania

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń