Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1594
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 983
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1594
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 983
Składniki
Myjemy cykorię i odrywamy zewnętrzne zielonkawe listki / one są źródłem goryczki / , , przekrawamy na wzdłuż na pół . N a patelni rozpuszczamy masło z miodem . Podsmażamy z obu stron na złoty kolor połówki cykorii ( puszczą trochę soku , który należy zachować ). Formę do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy do niej ocet balsamiczny . Układamy cykorie w kształt gwiazdy , wypukłą stroną do dna formy , wlewamy sok ze smażenia cykorii , solimy i pieprzymy.
Przykrywamy ciastem , dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z niewielką ilością wody i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut w 210 st. C. Następnie odwracamy ,zapiekamy 10 minut i ..następuje delektowanie się przygotowaną potrawą.