Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z przestraszoną cykorią

Makaron z przestraszoną cykorią

Autor:

Przepisów i artykułów: 692 Ocena: 14286

Dodano:

Odsłon: 347

Krótko podsmażona cykoria jest przepyszna- soczysta i aromatczna

Składniki

  • makaron u mnie swiderki- 100g na osobę
  • Czosnek posiekany 2 ząbki
  • cebula pokrojona w kostkę
  • pomidory z opakowania (puszka, słoik, kartonik) 250g
  • filet z anchois 4 szt opcjonalnie
  • Kapary 1 łyżka
  • sery: topiony, pleśniowy, zółty,, jaki kto lubi
  • parmezan do posypania 20g
  • cykoria 2 szt
  • pieprz i sól
  • oregano suszone, świeża bazylia
  • oliwa do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z przestraszoną cykorią

Przygotowanie

  1. Przestraszona cykoria ma niesamowity smak, konsystencją przypomina szparagi, ale ma o wiele bogatszy smak i traci goryczkę.

    Na oliwie zeszkliłam cebulę potem dodałam posiekany czosnek, jak tylko zacznie się rumienić wlałam pomidory i dodałam fileciki anchovies- rozpadną się i nadadzą daniu bogatszy smak.
    Gdy pomidory się przesmażyły dodałam sery- topiony, żółty, pleśniowy- camembert. Topiony ser sprawi, że sos będzie jednolity. Całość doprawiłam ziołami i przyprawami i dodałam kapary.

  2. Na osobnej patelni podsmażyłam pokrojone w paski większe liście cykorii,i dodałam je do sosu pod koniec smażenia. Środki cykorii składające się z mniejszych liści- bez głąba przekroiłam na pół, też przesmażyłam na osobnej patelni.
    Lekko posypane solą cykorie potrzebują dosłownie kilka minut- momentalnie zaczyna się rumienić na brzegach- to znak że są gotowe.

    Ugotowany makaron zmieszałam z sosem i udekorowałam go połóweczkami cykorii i posypałam wiórkami parmezanu.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 marca 2018 Nazwa potrawy mnie rozbroiła :D A taki makaron to bym zjadła podwójną porcję!Mniam!!!!!!:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 21 marca 2018 Dobrze, ze przypomnialas mi o cykorii. Ciagle obiecuje sobie jesc jej wiecej. Pyszne danie :-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 marca 2018 "Nie bądź pan cykor i nie pękaj" xD

Lubię cykorię i wszystko, co jest z nią związane i nigdy nie pękam ;)
Fajne połączenia smakowe, "anczjos" jak mówi mój siostrzeniec, bazylia, kapary :)

Wszystko, co lubię/my i to jest super :D
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 marca 2018 Cykoria mmm...uwielbiam ,masz super przepisy,jak nie rybki to cykoria i jak tu spać spokojnie:) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń