Ewa_Gotuje

Amerykańskie naleśniki i śniadanie w "Bake off Junior"

W szóstym odcinku najsłodszego programu w TVP2, juniorzy zmierzą się z pozornie łatwym zadaniem, jednak czy wszystkim uda się przygotować idealne naleśniki i pożywne śniadanie?

W zeszłą niedzielę, młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli sucharki papieskie z przepisu XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo, iż wiele kłopotu sprawiło im samo odczytanie receptury, wszyscy poradzili sobie z zadaniem wybornie. Juniorzy wypieczone przez siebie sucharki musieli podać w towarzystwie aromatycznej kawy, udekorowanej w bardzo wyrafinowany sposób.

W konkurencji autorskiej uczestnicy pracowali w duetach. W przygotowaniu szarlotki idealnej pomagały im babcie, dziadkowie i mamy. Krzysztof Ilnicki powiedział, że jest zaskoczony, i że nie spodziewał się, aż tylu znakomitych wariacji na temat zwykłego ciasta z jabłkami. Gwiazdą Wypieków Tygodnia została Marysia i jej babcia Jadzia, która za pomoc w zadaniu otrzymała wydanie XIX wiecznej książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Zobacz przepis na tymiankową szarlotkę Marysi. Kliknij >>

Co wydarzy się w kolejnym "Bake Off Junior"?

Przed nami szósty odcinek, a w nim, młodzi cukiernicy staną przed kolejnymi dwoma zadaniami. W pierwszej konkurencji juniorzy przygotują popularne w Stanach Zjednoczonych placuszki zwane pancake. To właśnie z nich będą musieli ułożyć smakowite danie w kształcie... sowy. W drugiej konkurencji amatorzy cukiernictwa będą mogli wykazać się kreatywnością podczas tworzenia pożywnego śniadania, w skład którego będzie wchodzić odżywcze danie oraz napój. Kto okaże się zwycięzcą odcinka, a kto będzie musiał opuścić program? Przekonamy się w najbliższą niedzielę o godzinie 15:30 w TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4
>60 min
28
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3