Biały nalot na kiełbasie. Zanim wyrzucisz, sprawdź jeden szczegół

Przy jedzeniu tych wędlin trzeba uważać. Każdy wie, że zatrucie jadem kiełbasianym wywoła poważne skutki dla zdrowia. Nic dziwnego, że biały nalot na kiełbasie wywołuje więc zmartwienie. Nie zawsze jednak to oznaka czegoś złego. Po czym poznać, że kiełbasa jest zepsuta?

Czy można jeść kiełbasę z białym nalotem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe wędliny to prawdziwy rarytas, jednak znawcy mięs również w sklepie znajdą wartościowe produkty. Nie ma nic lepszego niż kawałek świeżej, wysokiej jakości kiełbasy położonej na świeżym pieczywie. Miłośnicy polskich smaków na pewno docenią taką przekąskę, przy której jednak trzeba nieco uważać. Niemal każdy wie, że zjedzenie nieświeżej kiełbasy może się bardzo źle skończyć. Niekiedy już biały nalot wywołuje stres i chęć wyrzucenia wędliny do kosza. Tymczasem nie zawsze jest to dobry pomysł. Dowiedz się, po czym poznać, że kiełbasa jest zepsuta.

Czym jest biały nalot na kiełbasie?

Najczęściej, gdy kiełbasa jest źle przechowywana lub zwyczajnie nie zostanie zjedzona przez zbyt długi czas, po prostu się psuje. Wówczas na jej powierzchni pojawiają się szare, niebieskie lub nawet zielonkawe plamy. To rozwijająca się w mięsie pleśń i oznaka gnicia. Dodatkowo skórka staje się nieco śliska, a zapach zjełczały. Jeśli dostrzeżesz na kiełbasie takie przebarwienia, szybko się jej pozbądź. 

Wiele osób zastanawia się jednak, czym jest biały nalot na kiełbasie. Czy to również pleśń? Okazuje się, że - mimo popularnego przekonania - to wcale nie jest oznaka zepsucia mięsa. Wręcz przeciwnie, niekiedy to symbol wysokiej jakości wędliny. Dlaczego? Biały nalot to nic innego jak skrystalizowana sól i białko

Sprawdź także: Jak gotować szynkę? Zrób ją na święta, goście będą pytać o przepis

Czy można jeść kiełbasę z białym nalotem?

Skoro wiesz już, że taki osad na mięsie to nie pleśń, a wytrącające się naturalne składniki, pozostaje jeszcze pytanie, czy można jeść kiełbasę z białym nalotem? Jak najbardziej - nieraz jest to oznaka tego, że wszystkie użyte produkty spożywcze były wysokiej jakości, a podczas produkcji - mięso zostało dobrze odparowane. Kiełbasa z białym nalotem jest zdatna do spożycia. Co więcej, przechowywanie jej w lodówce może przyspieszać proces krystalizacji soli i białka.

Po czym poznać, że kiełbasa jest zepsuta?

Pamiętaj jednak, żeby - przed spożyciem wędliny - dokładnie się jej przyjrzeć. Pozwoli ci to uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości lub nawet poważnych konsekwencji zdrowotnych. Wędlina przechowywana w lodówce, w temperaturze od dwóch do sześciu stopni, można spożywać przez ok. dwa, trzy dni. W przypadku suszonych szynek (np. kiełbasy, kabanosa, salami) - czas wydłuży się do ok. 10 dni. Może się jednak zdarzyć, że mięso nie będzie zdatne do spożycia nawet przed upływem terminu ważności.

Po czym poznać, że kiełbasa jest zepsuta? Wytęż oczy i nos - zmysły pomogą w ocenie wędliny. Jeśli jej powierzchnia stała się śliska, a w środku nabrała szarawej lub bladej barwy - zdecydowanie skieruj produkt do kosza. Postąp tak również w przypadku widocznej pleśni lub zielonkawo-niebieskich przebarwień. Gnijącą kiełbasę poznasz też po nieprzyjemnym zapachu. Nawet gdy wygląda odpowiednio, ale jej aromat jest zjełczały, nie ryzykuj zdrowiem.



Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność? »

Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt »

Przeciwnowotworowa dwunastka „krzyżowców”. Na liście kapusta, brokuły i brukselka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
26
30 min
2
60 min
12
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 125

30 min
5
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

2
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

1
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

2