Dania jednogarnkowe

Jak gotować szynkę? Zrób ją na święta, goście będą pytać o przepis

Bożonarodzeniowa gotowana szynka to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako mięsna przekąska podczas rodzinnego spotkania. Chociaż przygotowanie jej nie wydaje się trudnym zadaniem, warto przestrzegać kilku zasad, aby wyszła aromatyczna i soczysta. Sprawdź, jak gotować szynkę.

Przepis na szynkę bożonarodzeniową | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gotowana szynka to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Chociaż w Boże Narodzenie głównie na naszych stołach królują bezmięsne przysmaki, warto przygotować również coś smacznego dla mięsożerców. Sekretem idealnej szynki będzie oczywiście mięso dobrej jakości. Taka domowa wędlina jest pozbawiona sztucznych dodatków i konserwantów, które często można znaleźć w sklepowych wyrobach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak gotować szynkę, aby była najlepsza.

Sprawdź także: Jak zawijać krokiety? Metoda 3 kroków jest niezawodna, nie ma szans, by się rozpadły

Domowa wędlina, czyli jak gotować szynkę?

Przygotowanie domowej szynki gotowanej wcale nie musi być trudne. Aby wyczarować pyszną i delikatną wędlinę, będziesz potrzebować: kilogram szynki bez kości, pięć ząbków czosnku, łyżeczkę majeranku, kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego, sól 100 g i 5 g pieprz.

Zacznij od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia mięsa. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dokładnie natrzyj mięso, obwiąż je sznurkiem i odstaw do lodówki. Szynkę wyjmij następnego dnia. Do garnka wlej dwa litry wody, zagotuj ją z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku, jałowca i ziela angielskiego.  Włóż mięso do ugotowanej zalewy, poczekaj, aż całość zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut.

Wyłącz grzanie, tak przygotowaną szynkę, pozostaw w zalewie przez około 12 godzin. Nazajutrz ponownie doprowadź zalewę z szynką do wrzenia, gotuj jeszcze przez 10 minut. Kiedy ostygnie pokrój mięso w plasterki, podawaj z pieczywem, musztardą lub sosem chrzanowym.

Najlepsze przepisy na gotowaną szynkę

Masz ochotę zrobić gotowaną szynkę na tegoroczne święta Bożego Narodzenia. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie najciekawszych przepisów na domowe wędliny przygotowane przez naszych użytkowników.

1. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Świąteczna szynka

 Świąteczna szynka Zobacz przepis

Świąteczna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowa gotowana szynka

 Domowa gotowana szynka Zobacz przepis

Domowa gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szynka gotowana

 Szynka gotowana Zobacz przepis

Szynka gotowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Aromatyczna pieczona szynka

 Aromatyczna pieczona szynka Zobacz przepis

Aromatyczna pieczona szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą

 Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą Zobacz przepis

Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Smażone rydze na maśle.

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów, szczególnie smażone na patelni, n...

Odsłon: 12

15 min
1
Dania główne Knedel na parze czyli buchty po naszemu

Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...

Odsłon: 701

30 min
10
Dania główne Gulasz wieprzowy

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...

Odsłon: 72

30 min
2
Przetwory Kiszone cytryny

Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy sta...

Odsłon: 154

15 min
8
Zupy Zupa krem porowo - serowa

Kremowa konsystencja, smak pełen aromatu, to rozgrzewająca zupa na jesienne c...

Odsłon: 93

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

25
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0