Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu, zaczęłam sama gotować i piec mięsa, które wykorzystujemy jako wędlinę do kanapeczek. Według tego przepisu można przygotować zarówno szynkę jak i schab czy karczek. Mięso jest aromatyczne i delikatne.
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2522
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 356
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52568
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2522
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 356
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52568
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
Składniki
Całkowity czas przygotowania szynki to dwa dni. Z wody ( wody w garnku powinno być tyle aby mięso się w niej zanurzyło), soli, 5 zabków czosnku i wszystkich przypraw przygotowujemy zalewę, która zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe 5 zabków czosnku przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno, nacieramy nimi mięso, które wkładamy w specjalna siatke do gotowania szynki, albo przewiazujemy grubsza nicia nadajac ładny kształt i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godz. Kiedy zalewa wystygnie, wkładamy do niej mięso, zagotowujemy i gotujemy tylko 5 min!! Zostawiamy pod przykryciem na cała noc. Rano ponownie całość zagotowujemy, gotujemy również tylko 5 minut i ponownie zostawiamy pod przykryciem na cały dzień. Po tym czasie mięsko jest gotowe do spożycia. Życzę smacznego!