Dania jednogarnkowe

Jak upiec boczek rolowany? Sprawdzony przepis na świąteczną wędlinę

Chociaż wigilijna kolacja opiera się na bezmięsnych daniach, w kolejne dni świąt wiele osób lubi skosztować mięsnych przekąsek. Zastanawiasz się, co zaserwować podczas bożonarodzeniowego spotkania? Świetnie sprawdzi się pieczone mięso, które możesz podać z pieczywem. Sprawdź, jak upiec boczek rolowany.

Jak upiec boczek rolowany? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak zrobić idealny rolowany boczek? Oczywiście podstawą będzie dobrej jakości mięso. Warto również zadbać o to, by boczek nie był zbyt tłusty. Nie obejdzie się również bez odpowiedniej kompozycji przypraw. Sprawią one, że mięso stanie się wyraziste i aromatyczne. Jeśli lubisz przełamywać smaki, warto zadbać też o nadzienie, które znajdzie się w boczku. Rewelacyjnie sprawdzą się suszone śliwki, morele lub suszone pomidory z zalewy.

Sprawdź także: Jedz je jak najczęściej. Oto 7 najzdrowszych gatunków mięs

Jak zrobić boczek rolowany?

Szukasz prostego przepisu na rolowany boczek? Do przygotowania tej pysznej przekąski będziesz potrzebować: około półtorakilogramowy kawałek surowego boczku bez skóry, 100 g suszonych śliwek, 50 g suszonych moreli, siedem ząbków czosnku, trzy łyżki musztardy, dwie łyżki miodu oraz przyprawy - dwie łyżki soli, łyżeczkę czarnego pieprzu oraz łyżeczkę majeranku.

Zacznij od umycia i osuszenia mięsa, następnie płat boczku możesz lekko rozbić. Ponacinaj zewnętrzną część boczku, tak by tłuszcz łatwiej się wytopił. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Natrzyj nim mięso, dodaj również sól, pieprz i majeranek. Dokładnie pokryj mięso przyprawami. Połóż przyprawiony boczek tłuszczem do dołu, wierzch posmaruj mieszanką miodu i musztardy, a następnie ułóż linię ze śliwek i moreli. Zacznij zawijać boczek, tak by zamknąć w środku suszone owoce, następnie wyłóż ich kolejną warstwę. Rolada powinna być jak najbardziej ściśnięta. Na koniec owiń ją sznurkiem i przełóż do formy. Piecz w 170 stopniach przez półtorej godziny.

Najlepsze przepisy na boczek rolowany

Jeżeli chcesz znaleźć więcej kulinarnych inspiracji, koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników na rolowany boczek. Sprawdź, jakie dodatki i przyprawy zagościły w ich propozycjach na to danie.

1. Rolowany boczek pieczony

 Rolowany boczek pieczony Zobacz przepis

Rolowany boczek pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi

 Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi Zobacz przepis

Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

 Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy Zobacz przepis

Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Boczek rolowany wędzony

 Boczek rolowany wędzony Zobacz przepis

Boczek rolowany wędzony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek

 Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek Zobacz przepis

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Boczek rolowany z szynkowara

 Boczek rolowany z szynkowara Zobacz przepis

Boczek rolowany z szynkowara / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą

 Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą Zobacz przepis

Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczony boczek rolowany - domowa wędlina na kanapki

 Pieczony boczek rolowany - domowa wędlina na kanapki Zobacz przepis

Pieczony boczek rolowany - domowa wędlina na kanapki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Boczek rolowany - pieczony w piekarniku

 Boczek rolowany - pieczony w piekarniku Zobacz przepis

Boczek rolowany - pieczony w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Knedel na parze czyli buchty po naszemu

Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...

Odsłon: 780

30 min
11
60 min
6
Przekąski Smażone rydze na maśle.

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów, szczególnie smażone na patelni, n...

Odsłon: 40

15 min
3
Dania główne Zupa krem z brukselką

Pyszna i kremowa zupka z brukselką,zaskoczy was smakiem To taka inn alterna...

Odsłon: 86

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

26
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0