Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek pachnący lasem.
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 118
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1133
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 452
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 118
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1133
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 452
Składniki
Surowy oczyszczony boczek umieszczamy w solance na 24 - 48 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych. Po maksymalnie 48 h wyjmujemy boczek z zalewy, płuczemy go i rolujemy mocno okręcając sznurkiem wędzarniczym lub mocną dratwą.
Po zrolowaniu możemy przystąpić do wędzenia. Drewnem którego używam jest dąb lub olcha oraz na koniec wędzenia jałowiec nadający mięsu piękny kolor i smak. Wędzarnię należy nagrzać i powiesić na haku boczek. Wędzimy ok 4,5 godziny lecz jest to uzależnione od grubości boczku. Jeśli jest cieńszy możemy wędzić krócej jeśli grubszy dłużej. Sprawdzamy czy mięso jest dobrze wywędzone poprzez wbicie patyczka do szaszłyków. Jeśli wchodzi łagodnie to znak że wszystko jest gotowe. Jeśli chodzi o jałowiec to ja dodaję go na godzinę przed końcem wędzenia