Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na gorąco jako danie obiadowe, po ostudzeniu elegancka wędlina. Taki boczek smacznie ozdobi świąteczny stół.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1573
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 309
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1573
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 309
Składniki
Na suchą patelnię wykładam grzyby i plastry cebuli. Duszę do odparowania grzybów i doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Studzę.
Umyty, osuszony boczek nacinam nożem od strony mięsa. Boczek z obu stron dokładnie nacieram solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim.
Na boczku układam ostudzone grzyby. Grzyby wciskam w zrobione nacięcia.
Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
Boczek przekładam do gęsiarki, dodaję grzyby które wypadły podczas obwiązywania boczku. Przykrywam gęsiarkę. Wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę i piekę około 1,5 godziny.
Na ostatnie 10 -15 minut boczek odkrywam zwiększam temperaturę do 200°C i piekę do zrumienienia.
Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.