Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na gorąco jako danie obiadowe, po ostudzeniu elegancka wędlina. Taki boczek smacznie ozdobi świąteczny stół.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 43
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2635
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 29
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 125
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 43
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2635
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 29
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 125
Składniki
Na suchą patelnię wykładam grzyby i plastry cebuli. Duszę do odparowania grzybów i doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Studzę.
Umyty, osuszony boczek nacinam nożem od strony mięsa. Boczek z obu stron dokładnie nacieram solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim.
Na boczku układam ostudzone grzyby. Grzyby wciskam w zrobione nacięcia.
Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
Boczek przekładam do gęsiarki, dodaję grzyby które wypadły podczas obwiązywania boczku. Przykrywam gęsiarkę. Wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 200°C, gdy piekarnik się nagrzeje zmniejszam temperaturę i piekę około 1,5 godziny.
Na ostatnie 10 -15 minut boczek odkrywam zwiększam temperaturę do 200°C i piekę do zrumienienia.
Boczek można podawać na gorąco od razu po upieczeniu lub po zastygnięciu w formie wędliny.