Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis mojej babci na domowy gotowany boczek.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17571
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4985
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17979
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1825
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 429
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17571
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4985
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17979
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1825
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 429
Składniki
Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku rozgniatam nożem, drobno siekam. Posypuję 1/2 łyżeczki soli i rozcieram na papkę szerokim nożem. Roztarty czosnek wcieram w boczek. Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
Tak przygotowany boczek przekładam do żeliwnego garnka, posypuję czosnkiem niedźwiedzim. Podlewam do 3/4 wysokości boczku wodą, garnek przykrywam. Doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu gotuję na małym ogniu ( woda ma tylko mrugać) około 1,5 godziny. Pozostawiam w garnku do wystudzenia. Zimny boczek owijam folią i wstawiam do lodówki na noc.
Tak przygotowany boczek to pyszna domowa wędlina.
Boczek po zastygnięciu idealnie kroi się w cienkie plastry.