Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis mojej babci na domowy gotowany boczek.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Składniki
Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku rozgniatam nożem, drobno siekam. Posypuję 1/2 łyżeczki soli i rozcieram na papkę szerokim nożem. Roztarty czosnek wcieram w boczek. Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
Tak przygotowany boczek przekładam do żeliwnego garnka, posypuję czosnkiem niedźwiedzim. Podlewam do 3/4 wysokości boczku wodą, garnek przykrywam. Doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu gotuję na małym ogniu ( woda ma tylko mrugać) około 1,5 godziny. Pozostawiam w garnku do wystudzenia. Zimny boczek owijam folią i wstawiam do lodówki na noc.
Tak przygotowany boczek to pyszna domowa wędlina.
Boczek po zastygnięciu idealnie kroi się w cienkie plastry.