Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis mojej babci na domowy gotowany boczek.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 547
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11163
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3933
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1360
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 547
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11163
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3933
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1360
Składniki
Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku rozgniatam nożem, drobno siekam. Posypuję 1/2 łyżeczki soli i rozcieram na papkę szerokim nożem. Roztarty czosnek wcieram w boczek. Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
Tak przygotowany boczek przekładam do żeliwnego garnka, posypuję czosnkiem niedźwiedzim. Podlewam do 3/4 wysokości boczku wodą, garnek przykrywam. Doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu gotuję na małym ogniu ( woda ma tylko mrugać) około 1,5 godziny. Pozostawiam w garnku do wystudzenia. Zimny boczek owijam folią i wstawiam do lodówki na noc.
Tak przygotowany boczek to pyszna domowa wędlina.
Boczek po zastygnięciu idealnie kroi się w cienkie plastry.