Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis mojej babci na domowy gotowany boczek.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3766
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 937
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 229
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34215
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 561
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3766
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 937
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 229
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34215
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 561
Składniki
Umyty, osuszony boczek z obu stron dokładnie nacieram solą i pozostałymi przyprawami. Ząbki czosnku rozgniatam nożem, drobno siekam. Posypuję 1/2 łyżeczki soli i rozcieram na papkę szerokim nożem. Roztarty czosnek wcieram w boczek. Boczek zwijam i ciasno obwiązuję nicią kuchenną.
Tak przygotowany boczek przekładam do żeliwnego garnka, posypuję czosnkiem niedźwiedzim. Podlewam do 3/4 wysokości boczku wodą, garnek przykrywam. Doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu gotuję na małym ogniu ( woda ma tylko mrugać) około 1,5 godziny. Pozostawiam w garnku do wystudzenia. Zimny boczek owijam folią i wstawiam do lodówki na noc.
Tak przygotowany boczek to pyszna domowa wędlina.
Boczek po zastygnięciu idealnie kroi się w cienkie plastry.