Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony rolowany boczek smakuje wybornie zarówno na gorąco od razu po upieczeniu jak i na zimno do kanapek. Jest to idealna propozycja na każdą okazję również na Święta.
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163085
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 260
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 60
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 163085
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 260
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 60
Składniki
Przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu. Mieszanką przypraw nacieramy dokładnie z obu stron płat mięsa.
Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem, a następnie przekładamy do siatki. Mięso odkładamy w chłodne miejsce na 8 godzin.
Boczek wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 45 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Po 2 godzinach mięso odkrywamy, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy, aż mięso ładnie się przyrumieni. Gdy mięso jest jeszcze ciepłe, ostrożnie zdejmujemy siatkę z mięsa, ale sznurek zostawiamy. Sznurek zdejmujemy dopiero po wystudzeniu i zastygnięciu mięsa. Mięso można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.