Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 2383

Dodano:

Odsłon: 3519

Pieczony rolowany boczek smakuje wybornie zarówno na gorąco od razu po upieczeniu jak i na zimno do kanapek. Jest to idealna propozycja na każdą okazję również na Święta.

Składniki

  • 3 kg boczku, płat bez skóry i żeber
  • Sól morska
  • pieprz młotkowany
  • zmielone ziele angielskie
  • zmielony liść laurowy
  • kminek
  • drobno posiekany czosnek lub czosnek granulowany
  • majeranek
  • suszona natka pietruszki
  • suszony koperek
  • suszony szczypiorek
  • młotkowane ziarna kolendry
  • siatka wędliniarska
  • sznurek bawełniany wędliniarski
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

Przygotowanie

  1. Przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu. Mieszanką przypraw nacieramy dokładnie z obu stron płat mięsa.

  2. Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem, a następnie przekładamy do siatki. Mięso odkładamy w chłodne miejsce na 8 godzin.

  3. Boczek wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 45 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Po 2 godzinach mięso odkrywamy, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy, aż mięso ładnie się przyrumieni.
    Gdy mięso jest jeszcze ciepłe, ostrożnie zdejmujemy siatkę z mięsa, ale sznurek zostawiamy. Sznurek zdejmujemy dopiero po wystudzeniu i zastygnięciu mięsa.

    Mięso można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2021 Jak przystało na zodiakalnego Lwa, nie da się nie lubić takiego żarełka ;) Pysznie się prezentuje, mniami :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń