Do góry

Dodatki Przepis na:

Boczek rolowany - pieczony w piekarniku

Boczek rolowany - pieczony w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 425

Pyszny boczek bardzo posty przepis każdy sobie poradzi.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Boczek rolowany - pieczony w piekarniku

Przygotowanie

  1. Boczek jeżeli jest ze skórą musimy ją odciąć przyda się do innych potraw.
    Obrany boczek nacieramy przyprawami solą pieprzem i papryką wędzoną.
    Boczek zwijamy w miarę mocno w rulon i mocno owijamy nicią
    Zrolowany boczek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godz.
    Boczek zwijamy mięsem do wewnątrz!

  2. Robimy zalewę by boczek podczas pieczenia się nie przypalił
    Do wody dodajemy olej przyprawy i mieszamy
    Boczek wyjęty z lodówki rozwijamy z folii i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i wlewamy zalewę, jeżeli jest to brytfanka to dobrze jest przykryć roladę liściem kapusty i potem folią aluminiową tak aby się nie przypaliła

  3. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 2 godz po ok. 1,5 godz. Otwieramy piekarnik ściągamy pokrywą lub folię z liściem zamykamy piekarnik i dopiekamy tak aby cię dopiekł.
    Po ostudzeniu można go podać np. z chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń