Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja na świąteczny stół. Rolada z boczku ze śliwkami suszonymi i przyprawami korzennymi świetnie wpisuje się w ten klimat. W smaku jest genialna, więc tym bardziej polecam. Nakład pracy minimalny, a podniebienia oszaleją :-)
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 30
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 45
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 238
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 30
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 45
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 238
Składniki
Dzień 1. Boczek przekroić wzdłuż na pół, żeby powstał prostokątny cienki płat. Mięso dokładnie natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć na desce tłustą stroną do dołu.
Górę mocno natrzeć majerankiem, lubczykiem i przeciśniętym czosnkiem. Następnie posmarować musztardą i ułożyć w rzędach śliwki przekrojone na połówki (jak na zdjęciu).
Boczek dociskając zwinąć w roladę i mocno obwiązać sznurkiem. W moździerzu ugnieść kilka ziaren jałowca, 2-3 goździki i pół łyżeczki suszonego rozmarynu. Następnie przyprawy wysypać na suchą deskę i obtoczyć w nich roladę boczkową. Roladę szczelnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Dzień 2. Roladę wyjąć z lodówki, rozwinąć folię i mięso przełożyć do brytfanki. Przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika na 150 stopni góra-dół na 2h. Od czasu do czasu mięso podlać powstałym sosem. Następnie zdjąć pokrywę i dalej piec jeszcze 1h, podlewając sosem. Po upieczeniu dać mięsu odpocząć, rozwinąć sznurek i można się zajadać. Świetne na ciepło i do kanapek. SMACZNEGO!!!