Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować szynkę gotowaną, która jest soczysta, miękka i aromatyczna? Ten przepis nie sprawi ci większych problemów. Kluczem do pysznego mięsa jest przygotowanie solanki i duszenie go w wodzie.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 175
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 210
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1298
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 514
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 175
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 210
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1298
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 514
Składniki
Natnij szynkę po zewnętrznej stronie, tworząc szachownicę. W ten sposób zioła dotrą głębiej do mięsa i będzie bardziej aromatyczne.
Obierz i pokrój cebule na średnie kostki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Natrzyj szynkę czosnkiem.
Przygotuj teraz solankę. Zagotuj około półtora litra wody wraz z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem, kolendrą, majerankiem). Wsyp sól do peklowania.
Mięso ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym, brytfannie albo garnku emaliowanym. Dodaj cebulę w kawałkach. Zalej przygotowaną wodą w taki sposób, aby w całości zakryła szynkę. Przykryj i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Codziennie obracaj mięso.
Wyciągnij szynkę z zalewy, oczyść z przypraw i osusz ręcznikiem papierowym. Obwiąż teraz sznurkiem dokładnie.
Zacznij od podsmażenia szynki z jednej i z drugiej strony. Przełóż do głębszego garnka, zalej wodą i duś do miękkości przez około półtorej godziny.