Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować szynkę gotowaną, która jest soczysta, miękka i aromatyczna? Ten przepis nie sprawi ci większych problemów. Kluczem do pysznego mięsa jest przygotowanie solanki i duszenie go w wodzie.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Natnij szynkę po zewnętrznej stronie, tworząc szachownicę. W ten sposób zioła dotrą głębiej do mięsa i będzie bardziej aromatyczne.
Obierz i pokrój cebule na średnie kostki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Natrzyj szynkę czosnkiem.
Przygotuj teraz solankę. Zagotuj około półtora litra wody wraz z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem, kolendrą, majerankiem). Wsyp sól do peklowania.
Mięso ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym, brytfannie albo garnku emaliowanym. Dodaj cebulę w kawałkach. Zalej przygotowaną wodą w taki sposób, aby w całości zakryła szynkę. Przykryj i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Codziennie obracaj mięso.
Wyciągnij szynkę z zalewy, oczyść z przypraw i osusz ręcznikiem papierowym. Obwiąż teraz sznurkiem dokładnie.
Zacznij od podsmażenia szynki z jednej i z drugiej strony. Przełóż do głębszego garnka, zalej wodą i duś do miękkości przez około półtorej godziny.