Domowa, bez sztucznych dodatków szynka z aromatem pomarańczy.
Świąteczna szynka
Składniki
- ok 1 kg szynki wieprzowej (u mnie było 1.110)
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1½ łyżki startego imbiru
- 80 ml miodu akacjowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli peklowanej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sznurek wędliniarski
Składniki
- ok 1 kg szynki wieprzowej (u mnie było 1.110)
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1½ łyżki startego imbiru
- 80 ml miodu akacjowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli peklowanej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sznurek wędliniarski
Etapy przygotowania
Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i obwiązać sznurkiem. Włożyć do miski i zalać marynatą. Jeśli mięso nie będzie całe zanurzone, obracać co 3 godziny. Pozostawić w lodówce na całą noc. Piec rękawie razem z marynatą w 160°C ok 2h. Sprawdzać widelecm czy szynka jest miękka. Na koniec rozciąć worek, polać mięso marynatą i piec jeszcze ok 10 min w 200°C na złoty kolor. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6814
Ostatnio komentowane przepisy
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6814
Składniki
- ok 1 kg szynki wieprzowej (u mnie było 1.110)
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1½ łyżki startego imbiru
- 80 ml miodu akacjowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli peklowanej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sznurek wędliniarski
Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i obwiązać sznurkiem. Włożyć do miski i zalać marynatą. Jeśli mięso nie będzie całe zanurzone, obracać co 3 godziny. Pozostawić w lodówce na całą noc. Piec rękawie razem z marynatą w 160°C ok 2h. Sprawdzać widelecm czy szynka jest miękka. Na koniec rozciąć worek, polać mięso marynatą i piec jeszcze ok 10 min w 200°C na złoty kolor. Smacznego