Domowa, bez sztucznych dodatków szynka z aromatem pomarańczy.
Świąteczna szynka
Składniki
- ok 1 kg szynki wieprzowej (u mnie było 1.110)
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1½ łyżki startego imbiru
- 80 ml miodu akacjowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli peklowanej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sznurek wędliniarski
Składniki
- ok 1 kg szynki wieprzowej (u mnie było 1.110)
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1½ łyżki startego imbiru
- 80 ml miodu akacjowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli peklowanej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sznurek wędliniarski
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Etapy przygotowania
Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i obwiązać sznurkiem. Włożyć do miski i zalać marynatą. Jeśli mięso nie będzie całe zanurzone, obracać co 3 godziny. Pozostawić w lodówce na całą noc. Piec rękawie razem z marynatą w 160°C ok 2h. Sprawdzać widelecm czy szynka jest miękka. Na koniec rozciąć worek, polać mięso marynatą i piec jeszcze ok 10 min w 200°C na złoty kolor. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_05/f93e6164222f1a5cd383518c2f1c7290-sm.jpg)
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 37
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_05/d887900dccde7ed13bdab585cd8ac25e-sm.jpg)
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Buraki
- Dla zdrowia
Odsłon: 77
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_01_31/e64f7389285340d04004ec1b5760cd91-sm.jpg)
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11818
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bułki
Odsłon: 200
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_05/f93e6164222f1a5cd383518c2f1c7290-sm.jpg)
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 37
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_05/d887900dccde7ed13bdab585cd8ac25e-sm.jpg)
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Buraki
- Dla zdrowia
Odsłon: 77
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_01_31/e64f7389285340d04004ec1b5760cd91-sm.jpg)
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11818
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bułki
Odsłon: 200
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2021_12_18/d73d8247b0de6a2a5df963b6317e3266-lg.jpg)
Składniki
- ok 1 kg szynki wieprzowej (u mnie było 1.110)
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1½ łyżki startego imbiru
- 80 ml miodu akacjowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli peklowanej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sznurek wędliniarski
Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i obwiązać sznurkiem. Włożyć do miski i zalać marynatą. Jeśli mięso nie będzie całe zanurzone, obracać co 3 godziny. Pozostawić w lodówce na całą noc. Piec rękawie razem z marynatą w 160°C ok 2h. Sprawdzać widelecm czy szynka jest miękka. Na koniec rozciąć worek, polać mięso marynatą i piec jeszcze ok 10 min w 200°C na złoty kolor. Smacznego