Ewa_Gotuje

Biszkopt z 5 jaj. Ten przepis powinien znać każdy

Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Idealny biszkopt to podstawa wielu ciast. Dlatego tak ważne jest, aby mieć pod ręką sprawdzony przepis, który udaje się za każdym razem. Jedną z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych receptur jest biszkopt z pięciu jaj. Oto idealne proporcje, dzięki którym przygotujesz ciasto, które równo wyrasta i nie opada przy studzeniu.

Przepis na biszkopt z 5 jaj

Składniki

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a gdy będą sztywne, dodaj do nich cukier. Całość zmiksuj na wysokich obrotach przez około minutę. 

Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać do masy po jednym żółtku. Gdy całość dobrze się połączy, dodaj do masy mąkę przesianą przez sitko. Wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. 

Masę na biszkopt przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz przez 35 minut. Gdy wbity w biszkopt patyczek będzie wychodzić suchy, możesz wyjąć ciasto z piekarnika.

Aby mieć pewność, że biszkopt nie opadnie, tuż po upieczeniu upuść foremkę z ciastem na podłogę lub blat z wysokości około pół metra. Gdy przestygnie, podziel go na blaty.

Czy do biszkoptu potrzebny jest proszek do pieczenia?

Wiele osób dodaje do biszkoptu proszek do pieczenia, aby był puszysty, stabilny i mocno wyrośnięty. Warto jednak wiedzieć, że jest to zbędny dodatek, a dla wielu osób stanowi wręcz profanację tradycyjnego przepisu. Rolę spulchniacza spełniają w nim bowiem jajka. Cały sekret polega na ich odpowiednim ubiciu.

Aby biszkopt ładnie wyrósł, należy mieć pewność, że piana z białek jest ubita na sztywno - tak aby nie wypadła z obrócone do góry nogami miski. Dodatkowo należy pamiętać, aby bardzo delikatnie mieszać ją z mąką i pozostałymi składnikami, tak aby nie straciła nic ze swojej puszystości.

Sprawdzony sposób na biszkopt rzucany

Jednym z największych problemów, jakie początkujący kucharze napotykają przy pieczeniu biszkoptów, jest jego nierówne wyrastanie. Z pofalowanym wierzchem ciasta można poradzić sobie w łatwy sposób, odcinając wszystkie nierówności. Warto również zadbać o to, aby masa biszkoptowa była równomiernie rozprowadzona po foremce, a w piekarniku nie była przechylona.

Doświadczone gospodynie bardzo często przygotowują tzw. biszkopt rzucany. Upieczone ciasto należy upuścić w foremce na ziemię z wysokości około 50 cm. W ten sposób wszystkie pęcherzyki powietrza zostaną uwolnione, a ty otrzymasz równiutki biszkopt.

Jaka foremka najlepiej nadaje się na biszkopt?

Biszkopt najczęściej pieczemy w okrągłych tortownicach, gdyż w tej formie najlepiej nadają się do przygotowywania tortów i wielopiętrowych ciast. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na średnicę blaszki. Jeśli będzie zbyt mała, ciasto wyleje się z niej w trakcie pieczenia. Jeżeli jednak będzie zbyt duża, biszkopt będzie niski i trudno będzie podzielić go na równe blaty. Biszkopt z 5 jaj uda się najlepiej w foremce o średnicy od 23 do 25 cm.  

Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ciasto w tradycyjnej, prostokątnej foremce. W tej wersji będzie znacznie łatwiej podzielić go na równe porcje.

Ile piec biszkopt z 5 jaj?

Czas pieczenia biszkoptu zależy od rozmiaru wybranej przez nas foremki. Jeśli ciasto tworzy cienką warstwę, będzie musiało spędzić w piekarniku zaledwie kilkanaście minut. Biszkopty w tortownicy powinny piec się około 35-40 minut.

Warto jednak pamiętać, że każdy piekarnik nieco się od siebie różni, a tym samym wymaga nieco doświadczenia i kulinarnej intuicji. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy biszkopt jest już gotowy, będzie tzw. metoda suchego patyczka. Jeśli wykałaczka wbita w ciasto wychodzi czysta, jest to niezawodny znak, że ciasto jest już gotowe. 

Co zrobić żeby biszkopt z 5 jaj nie opadł?

Ponieważ masa na biszkopt jest bardzo napowietrzona, ciasto w naturalny sposób opada. Można jednak nieco ograniczyć ten proces. Jednym ze sposobów jest opisane powyżej przygotowanie biszkoptu rzucanego. Warto również wiedzieć, w jaki sposób studzić to delikatne ciasto. Nagła zmiana temperatury może sprawić, że biszkopt szybko opadnie, dlatego powinniśmy studzić go w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.

Już wiecie, jak przygotować ciasto biszkoptowe. Teraz zapoznajcie się z kilkoma pomysłami naszych użytkowników, dzięki którym wasze wypieki na pewno się udadzą.

Biszkopt genueński

 Biszkopt genueński Zobacz przepis

Ten prosty przepis z pewnością przypadnie ci do gustu

Biszkopt Confetti

 Biszkopt Confetti Zobacz przepis

Tak przygotowany biszkopt sprawdzi się nie tylko na przyjęciach urodzinowych.

Biszkopt rzucany

 Biszkopt rzucany Zobacz przepis

Dzięki tej metodzie, biszkopt nigdy nie opadnie.

Biszkopt kakaowy

 Biszkopt kakaowy Zobacz przepis

Świetny przepis na biszkopt, który sprawdzi się na co dzień i od święta.

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak gotować zielone szparagi? »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3