Pierwszy półfinał BlogerChef'a już wkrótce!
Już za nieco ponad dwa tygodnie, ośmiu wybranych blogerów kulinarnych, czeka półfinałowe gotowanie w ramach konkursu BlogerChef. Pierwsza odsłona tej nowatorskiej inicjatywy odbędzie się w ekskluzywnym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k. Gdańska - centrum pobytowym reprezentacji Hiszpanii podczas EURO 2012.
W sobotę, 19 stycznia br., blogerzy będą przygotowywać swoje popisowe dania główne oraz przystawki lub desery, w czteroosobowych grupach. Oceniać będziemy nie tylko wartość estetyczną i smakową zaproponowanych dań, ale także umiejętność organizacji pracy - mówi przewodniczący jury Marek Drewniak. Praca szefa kuchni to dużo więcej niż gotowanie. Polega na właściwej koordynacji działań zespołu, działającego pod presją czasu - dodaje juror Jarosław Walczyk.
Przygotowania do półfinałów trwają
Nie chcemy aby konkurs BlogerChef sprowadzał się jedynie do rywalizacji. Konkursowe gotowanie będzie tylko elementem spotkania blogerów - zapewnia Katarzyna Szatkowska - organizatorka projektu. W wieczór poprzedzający półfinał planujemy umożliwić blogerom integrację i zapewnić dobrą zabawę. Urządzimy małe warsztaty kulinarne pod hasłem kuchni hiszpańskiej. Wspólnie przygotujemy m.in. tradycyjne hiszpańskie ciasto i niecodzienne tapas.
Książka z przepisami BlogerChef'a
To jednak nie koniec niespodzianek dla blogerów kulinarnych. Na wszystkich półfinalistów i finalistów konkursu czeka dodatkowa nagroda. Jest nią publikacja przepisów w książce podsumowującej projekt BlogerChef. Będzie to elegancki, ponad dwustustronicowy album, który pojawi się na rynku w październiku, nakładem wydawnictwa MUZA. Znajdą się w nim receptury na przygotowane przez uczestników przekąski, dania główne i desery oraz ich sylwetki i prezentacje blogów. A także zdjęcia z półfinałów i spotkania finałowego. - wylicza Marek Bielski, organizator konkursu. Mamy nadzieję, że spełnimy marzenie wielu blogerów, jakim jest wydanie książki.
Cieszę się ogromnie, że będziemy pracować z liderem branży wydawniczej - wydawnictwem MUZA. Stworzenie dobrej książki kucharskiej to spore wyzwanie, ale na pewno zakończy się sukcesem. Myślę, że wiele osób chętniej skorzysta z przepisów blogerów znanych z sieci, niż anonimowych, zagranicznych autorów. - mówi Katarzyna Szatkowska, redaktorka albumu. Prócz tradycyjnej, drukowanej wersji książki powstanie również ebook.
Blogerzy o książce
Bartek Usydus: Pomysł konkursu kulinarnego dla blogerów to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. A zebranie najlepszych przepisów i wydanie książki to dodatkowa wspaniała nagroda dla blogerów oraz ciekawa propozycja dla czytelników. Ciesze się, że moje przepisy również zostały docenione i znajdą się w książce. Sam, jeżeli szukam jakiegoś przepisu to zazwyczaj przeglądam blogi, a nie bezimienne, anonimowe duże serwisy z przepisami. Mam pewność, że autor starannie opisał przepis, sprawdził go, a zdjęcie prezentuje dokładnie to danie, które zostało przygotowane. Dlatego przepisy blogerów zdobywają coraz większą popularność, cieszą się zaufaniem czytelników, a książka powstała w oparciu o ich dania z pewnością wyróżni się na tle innych kulinarnych pozycji.
Jolanta Perz-Straga: Pomysł z wydaniem książki BlogerChefa bardzo mi się spododobał. A jeszcze bardziej to, że ja i mój blog się w niej znajdziemy. Ostatnio różne wydawnictwa dostrzegły, że blogi kulinarne są "na topie" i cieszą się sporym zainteresowaniem czytelników. Powstało więc kilka tego typu publikacji, różnej jakości. Cieszę się, że za wydanie książki BlogerChef'a odpowiada Wydawnictwo Muza S.A, które znane jest z tego, że wydaje publikacje albumowe, z pięknymi zdjęciami, doskonałe pod względem merytorycznym. Wiem, że warto było przystąpić do I edycji konkursu BlogerChef.
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska - dietetyk, autorka bloga kulinarnego "W Krainie Smaku" Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.
Marek Bielski - twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie", którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu "Doceń polskie" zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.
BlogerChef wydaje książkę!
W Nowym Roku czeka nas nie tylko pięć półfinałów konkursu BlogerChef i Wielki Finał. Powstanie też książka z konkursowymi przepisami blogerów. Publikacja ukaże się w październiku, nakładem wydawnictwa MUZA.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasta
Szarlotka z prażonymi jabłkami
Jedna z najlepszych szarlotek
- Wielkanoc
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Wegetariańskie
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 558
22
Sałatki
Sałatka z Jarmużem
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
2
Dania główne
Quesadillas cebula i jalapeno z kiełbaskami chipolatas
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Włoska
- Meksykańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 65
10
Dania główne
Makaron z pomidorami
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 27
4
Dania główne
Żeberka w marynacie z sosem hoisin nie tylko na grila
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Azjatycka
- Chińska
- Warzywa
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 322
18
REKLAMA