Ewa_Gotuje

"Boży chlebek" – smak z dzieciństwa. Jego liście pomagają na trawienie i ból gardła

Medycyna naturalna oraz ludowe sposoby na dbanie o zdrowie wracają do łask. Coraz częściej zwracamy uwagę na dobroczynną moc roślin, które rosną w naszych przydomowych ogrodach. Do jednych z nieco zapomnianych darów natury, należy ślaz zaniedbany, znany również jako boży chlebek. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak parzyć ślaz.

Lecznicze właściwości Bożego chlebka | Fot. CanvaPro

Spis treści:

Jednym z najwspanialszych wspomnień dzieciństwa są ciepłe, letnie dni spędzone na zabawie na świeżym powietrzu. W ogrodzie babci, na pobliskiej łące czy w lesie, wielu szczęśliwców miało szansę korzystać z uroków natury. Idealny dzień nie mógł obyć się zrywania świeżych owoców prosto z drzewa, plecenie wianków z polnych kwiatów oraz zajadania się słodkimi liśćmi bożego chlebka. Wielu z nas nie zdawało sobie wówczas sprawy, jak wiele cennych wartości się w nich kryje. Dziś opowiemy ci nieco więcej, o tym, co to jest ślaz zaniedbany oraz jak parzyć napar z liści rośliny zwanej bożym chlebkiem. 

Sprawdź także: Królewski kwiat na skołatane nerwy, bóle głowy, dobry sen i piękną cerę. Jak przygotować herbatę z jaśminu?

Co to jest ślaz zaniedbany, boży chlebek?

Ślaz zaniedbany, znany również jako: boży chlebek, kędzierzawiec, babi serek, guziczkowe ziele czy babskie ziele, to roślina z rodziny ślazowatych. Boży chlebek ma pochodzenie irańsko-turańskie, ale można go spotkać na całym świecie. Charakteryzują go okrągłe liści o ząbkowanych brzegach oraz różowo-fioletowe kwiaty. Roślina ma słodki smak oraz wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego wykorzystuje się ją do przygotowywania leczniczych naparów i odwarów. Używa się zarówno kwiatów, jak i liści bożego chlebka. Dawniej wykorzystywano ją w również w kuchni do surówek, zup czy sosów. 

Co ciekawe, z wywaru z korzeni bożego chleba niegdyś przygotowywano bezę, ponieważ można ubijać go jak białka jajek. 

Jakie właściwości ma ślaz zaniedbany?

Boży chlebek warto mieć pod ręką, jeśli dopadną cię przykre skutki przeziębienia. Działa przeciwzapalnie, dlatego sprawdzi się podczas infekcji oraz bólu gardła. Będzie również pomocny przy kaszlu mokrym, ponieważ ułatwia odkrztuszanie. Można go również stosować, kiedy pojawi się ból ucha. Warto stosować go również osłonowo przy antybiotykach. 

Napar przygotowywany na bazie ślazu zaniedbanego ma właściwości wspierające układ pokarmowy, ułatwia on trawienie. Będzie również korzystny do stosowania dla osób, które zmagają się z wrzodami żołądka. Pomaga na ból brzucha, zaparcia oraz biegunki. 

Odwar z bożego chlebka można również stosować zewnętrznie na skórę, w szczególności polecany jest osobom, które mają skórę trądzikową. 

Jak parzyć ślaz zaniedbany?

Do przygotowania naparu ze ślazu zaniedbanego, będziesz potrzebować: jedną łyżeczkę suszu ze ślazu zaniedbanego oraz 230 ml wrzątku. 

Do szklanki wsyp łyżeczkę suszonych kwiatów i liści bożego chlebka, zalej je wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Napój warto przecedzić, można go pić do trzech razy dziennie. 

Warto pamiętać również o tym, aby zbierać jedynie rośliny oddalone od dróg i zabudowań. Należy zrywać tylko kwiaty oraz liście bożego chleba, omijając szypułki. 

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24002

30 min
36
Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 98

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0