Dania jednogarnkowe

Wiele mówi się o dobroczynnym działaniu ziół, nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że również kwiaty, które w okresie wiosenno-letnim rozkwitają w naszych ogrodach kryją w sobie wiele cennych właściwości. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom kwiatów jaśminu. Sprawdzimy, kiedy jej zbierać oraz co można zrobić z kwiatów jaśminu.

Dlaczego warto pić herbatę z kwiatów jaśminu? | Fot.Canva

Spis treści:

Jaśmin lekarski to roślina pochodząca z Azji, podobno herbatę z jej kwiatów pijano ją już na dworze cesarza Chin. Obecnie wykorzystuje się je zarówno w kosmetyce, jak i w celach leczniczych. Kwiaty jaśminu charakteryzuje intensywny zapach oraz właściwości korzystnie wpływające na organizm. Jeżeli w twoim ogrodzie rozkwitają jaśminowe kwiaty, możesz przygotować z nich herbatę. Sprawdź, jak ją przygotować oraz jak jeszcze zastosować kwiaty jaśminu w kuchni. 

Sprawdź także: Pierwsza pomoc przy przeziębieniu, herbata z jej kwiatów spala tłuszcz na brzuchu. Kiedy zbierać i co przygotować z kwiatów lipy?

Jakie właściwości ma kwiat jaśminu?

Kwiaty jaśminu znane są ze swoich właściwości uspakajających, działają kojąco i wyciszająco. Przygotowana z nich herbata będzie doskonała dla osób, które borykają się z problemami z zasypianiem, pomaga również redukować stres. Naparowi z kwiatów jaśminu przypisuje się również działanie wspierające pracę wątroby, pomaga ją również chronić przed chorobami. 

W składzie jaśminowych kwiatów znajduje się moc polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, co więcej, chronią organizm przed wieloma chorobami, działają antynowotworowo, a także opóźniają procesy starzenia. Picie jaśminowej herbaty to także sposób, aby zadbać o układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłową pracę serca, zapobiega zawałowi, a także przypisuje się mu działanie obniżające wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. 

Napar przygotowany na bazie kwiatów jaśminu ma właściwości bakteriobójcze, pomaga łagodzić infekcje, a także działa przeciwzapalnie. Kwiaty jaśminu korzystnie wpływają również na pracę układu pokarmowego, wspierają trawienie, a także przyspieszają metabolizm, co może pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Co ciekawe, dawniej jaśminowe kwiaty uważano za afrodyzjak. 

Kiedy zbierać kwiat jaśminu?

Czerwiec to idealny moment, aby wybrać się na poszukiwanie kwiatów jaśminu. Należy pamiętać, aby zrywać jedynie kwiaty z miejsc oddalonych od dróg i miejskich zabudowań, gdzie mogłyby zostać zanieczyszczone. Kwiaty jaśminu należy zbierać o poranku, kiedy są zamknięte.  

Co można zrobić z kwiatów jaśminu?

Najczęściej suszone jaśminowe kwiaty stosuje się do przygotowania naparów. Zastanawiasz się, jakie jeszcze jest zastosowanie kwiatów jaśminu w kuchni? Można na przykład używać ich jako dekoracje do ciast, babeczek, budyniów, zup czy owsianek.

Świetnie sprawdzą się również w formie jaśminowego syropu, wystarczy połączyć kilka garści kwiatów z czterema łyżkami miodu, szklanką wody i sokiem z cytryny. W garnku podgrzej wodę z miodem, poczekaj, aż wszystko się rozpuści, kiedy przestygnie dodaj sok z cytryny. Wsyp kwiaty do ciemnego naczynia i zalej miksturą. Odstaw na dwa dni, taki syrop należy przechowywać w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody czy letniej herbaty, możesz także stosować łyżeczkę dziennie w celach uspokajających lub na ból gardła.

Kwiaty jaśminu stosuje się do produkcji perfum oraz kosmetyków. Jeżeli chcesz przygotować relaksującą kąpiel, garść suszu możesz wrzucić również do wody wraz z ulubionym płynem do kąpieli. Warto wybierać te, w których znajdują się naturalne składniki. 

Herbata z kwiatów jaśminu – przepis

Suszone kwiaty jaśminu mogą posłużyć ci do przygotowania aromatycznej herbatki. Do filiżanki lub kubka wsyp łyżeczkę suszu, a następnie zalej go gorącą wodą. Odstaw napar na pięć do 10 minut.

Możesz także połączyć je z ulubionymi herbatami liściastymi, będzie wspaniale komponować się zarówno z czarną, jak i zieloną. Jaśminowe kwiaty podkreślą również smak rumianku. Jeżeli lubisz słodkie napoje, do herbaty z jaśminem, kiedy nieco przestygnie, warto dodać ulubiony miód. Jeśli natomiast ograniczasz spożycie kalorii w diecie możesz zdecydować się na erytrytol, ksylitol lub stewię. 

Źródła: www.magicznyogrod.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Autor: Anna Hutek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 51

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0