Spis treści:
- Jakie właściwości lecznicze ma lipa?
- Jak i kiedy zbierać kwiaty lipy?
- Jak suszyć kwiaty lipy?
- Lipa – przeciwskazania
- Co przygotować z kwiatów lipy?
Drzewo o sercowatych, nieco ząbkowanych na brzegach liściach oraz drobnych biało-żółtych kwiatach, to właśnie lipa. Roślina była niezwykle ważna dla wierzeń pierwszych Słowian, uważali oni lipę za święte drzewo. Natomiast dla mieszkańców starożytnej Grecji była ona symbolem niewinności i czystości. Dziś lipa przede wszystkim ceniona jest za swoje lecznicze właściwości, dlatego, zanim jej kwiaty zakwitną koniecznie sprawdź, kiedy je zbierać oraz jak suszyć kwiaty lipy. Na te i inne pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Jakie właściwości lecznicze ma lipa?
Kwiaty lipy znane są przede wszystkim ze swoich właściwości wspierających organizm podczas przeziębienia i grypy. Warto również stosować ją podczas uporczywego kaszlu, pomoże również na ból gardła oraz katar. Co więcej, ma właściwości napotne i przeciwgorączkowe.
Lipa jest źródłem witaminy C, która wspiera odporność, a także witaminy PP, która działa korzystnie na układ pokarmowy, prawidłowe krążenie krwi oraz pracę mózgu. Lipowa herbatka jest pełna antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki, wykazują właściwości przeciwstarzeniowe oraz antynowotworowe.
Stosowanie naparów z lipowych kwiatów to także sposób, aby wesprzeć trawienie, ponieważ stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Poprawia również przemianę materii, co może mieć korzystny wpływ na proces utraty zbędnych kilogramów. Dodatkowo obecne w kwiatach lipy flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, a obecna w nich kwercetyna hamuje wzrost komórek tłuszczowych.
Jeżeli jesteś osobą, która często się stresuje, warto rozważyć picie naparu z kwiatów lipy. Ma on właściwości wyciszające, kojące oraz relaksujące, pomaga radzić sobie z lękiem i stresem. Może także ułatwić zasypianie. Napar z lipy ma właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga dbać o prawidłowe działanie układu nefrologicznego oraz wspiera usuwanie toksyn z organizmu.
Jak i kiedy zbierać kwiaty lipy?
Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy czas na zbieranie kwiatów lipy? Nie będzie to trudne do zapamiętania, ponieważ to właśnie od rozkwitających kwiatowych pączków wzięła się nazwa lipiec. Jednak lipowe kwiaty można zbierać już pod koniec czerwca. Należy pamiętać, aby unikać drzew w pobliżu dróg oraz centrów miast. Na zbieranie kwiatów warto wybrać słoneczny dzień.
Jak suszyć kwiaty lipy?
Po zebraniu kwiatów należy rozłożyć je na papierze najlepiej w suchym, zacienionym i przewiewnym pomieszczeniu i pozostawić na kilka dni. Po tym czasie ususzone kwiaty lipy można przełożyć do czystego słoika lub papierowych torebek.
Lipa – przeciwskazania
Chociaż herbata z lipy ma wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm, nie wszyscy mogą ją pić. Tyczy się to między innymi osób, które zmagają się z chorobami układu krążenia, przede wszystkim serca. Nie zaleca się również, aby lipa była stosowana przez kobiety w ciąży.
Warto również pamiętać, że podczas picia naparu z kwiatów lipy, należy pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości wody, ponieważ jej działanie moczopędne może powodować odwodnienie.
Co przygotować z kwiatów lipy?
Jakie jest zastosowanie kwiatów lipy w kuchni? Przede wszystkim można zrobić z nich wcześniej wspomnianą herbatę. Przygotowanie lipowej herbatki jest niezwykle proste, wystarczy łyżkę suszonych kwiatów zalać gorącą wodą i odczekać około 20 minut. Napój świetnie będzie smakować z dodatkiem malinowego soku lub miodu oraz plasterka cytryny.
Jednym z najpopularniejszych wyrobów z tej rośliny jest również lipowy miód. Ma on wiele właściwości leczniczych, świetnie wpływa na odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Z kwiatów lipy możesz przygotować także syrop, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub wody.
Dorośli mogą natomiast sięgnąć po nalewkę z kwiatów lipy. Ma ona właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, a także pomaga ukoić zszargane nerwy.
Źródła: lasy.gov.p, portal.abczdrowie.pl, medonet.pl
Zobacz także:
Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »
Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »
Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »