Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwiatostan lipy łagodzi skurcze i bóle, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga wydzielanie moczu i potu, uodparnia organizm na choroby, przyśpiesza wyzdrowienie; działa osłaniająco, uspokajająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, przeciwgorączkowo, odkażająco, wykrztuśnie i przeciwzapalnie; reguluje wypróżnienia, odtruwa organizm ze szkodliwych metabolitów i substancji obcego pochodzenia. Najczęściej zaparza się po prostu herbatkę z kwiatów (a raczej kwiatostanów) lipy, podobne działanie ma syrop z kwiatów lipy, bardzo lubiany przez dzieci. Można nim dosłodzić herbatę z cytryną, można też rozcieńczyć ciepłą wodą i popijać w celu ugaszenia pragnienia spowodowanego gorączką. Syrop z kwiatów lipy nie zaszkodzi też zdrowym osobom – można sobie z niego robić lemoniady i inne napitki, a nawet po prostu używać do słodzenia.
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17205
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3149
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 539
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 167
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2077
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17205
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3149
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 539
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 167
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2077
Składniki
Ugotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny (lub witaminy C). Ja użyłam witaminy.
Wrzącym syropem zalej zebrane wraz z podsadkami kwiaty lipy.
Zamieszaj, aby kwiaty były dokładnie przykryte syropem. Zostaw na dwa dni do naciągnięcia. Mieszaj przynajmniej 1 raz dziennie. W międzyczasie warto syrop podgrzać jeden raz, ale nie aż tak bardzo, by się zagotował – wystarczy mocno podgrzać. Wówczas kwiaty lipy oddadzą syropowi więcej swoich dobrodziejstw.
Zlej syrop z kwiatów lipy przez sitko, ewentualnie przecedź przez szmatkę o gęstym splocie.
Odcedzony syrop zagotuj ponownie, wlej do wyparzonych słoików/butelek i natychmiast zamknij również wyparzonymi nakrętkami. Z powyższej proporcji otrzymuje się 5 butelek syropu o pojemności około 250 ml.
Z resztek pozostałych po syropie nastawiłam jeszcze nalewkę, ale to już całkiem inna historia...