Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy przywołujesz na myśl kwiaty lipy, przed oczami ukazują ci się delikatne biało-żółte kwiaty ciężkie od bogatego pyłku, pachnące miodowo i kusząco. Lipa w polskiej tradycji ma szczególne miejsce. Od wieków kwiaty tego drzewa wykorzystuje się do przygotowywania syropów, suszy, aby zaparzać wspomagające herbatki w czasach zimowych infekcji lub łagodzące napary do przemywania podrażnionej skóry. Lipę sadzono w centrum wsi, aby zapewniała pokój i pomyślność. Tym razem masz okazję przygotować nalewkę z lipy, którą z powodzeniem zastosujesz podczas przeziębień i ogólnego osłabienia organizmu. Zazwyczaj leki bywają niesmaczne, jednak w tym przypadku nalewka jest przyjemnie słodka, głównie za sprawą dodanego do mikstury miodu.
Składniki
Zbierz kwiaty lipy w suche, słoneczne przedpołudnie, w miejscu dalekim od dróg i pól uprawnych narażonych na używanie oprysków. Oderwij zielone listki i zostaw tylko kwiaty.
Zagotuj wodę i odstaw do przestygnięcia. Gdy woda jest jeszcze ciepła, ale już nie gorąca, dodaj miód i wymieszaj. Przełóż kwiaty do dużego słoja i zalej słodką wodą. Dolej wódkę, spirytus i skórkę otartą z cytryny. Zamknij szczelnie słój i zostaw w słonecznym miejscu.
Zostaw nalewkę na 2 tygodnie albo miesiąc (od czasu do czasu potrząsając słojem), po czym przecedź roztwór na gęstym sicie lub gazie odrzucając niepotrzebne już kwiaty.
Pozostaw nalewkę w szczelnie zamkniętym słoju, aby ładnie się sklarowała. Po tym czasie rozlej nalewkę do butelek, szczelnie zakorkuj i przechowuj w ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze. Nalewka powinna leżakować co najmniej 6 miesięcy.