Chrupanie na stres – przekąski które poprawią samopoczucie

Czy jest ktoś, kto po roku życia w pandemii się nie stresuje? Powodów do stresu może być wiele: najczęściej Polacy jako źródła stresu wskazują strach o zdrowie bliskich, kłopoty w pracy, trudności w związku. Czy istnieją skuteczne sposoby, aby radzić sobie w tych momentach? Czy stres możemy zwalczyć za pomocą przekąsek?

Fot. 123RF/Picsel

Stresujące sytuacje mogą przytrafić się nam każdego dnia. Dotyczą one zarówno naszego życia prywatnego (rodzina, przyjaciele), jak i zawodowego (problemy w pracy, natłok obowiązków). Wielokrotnie również stresujemy się podczas wystąpień publicznych, ważnych egzaminów na studiach, przed rozmową kwalifikacyjną, a nawet wówczas, gdy... ważny mecz rozgrywa nasza ulubiona drużyna sportowa. Czynniki stresujące towarzyszą nam na co dzień, jednak każdy z nas winny sposób na nie reaguje. Wśród typowych dolegliwości, które wówczas obserwujemy, możemy wyszczególnić m.in.: wzrost ciśnienia tętniczego, ból głowy, zaburzenia snu, tiki nerwowe, nadmierną potliwość, uderzenia gorąca, „łamliwy" głos podczas wystąpienia czy problemy z trawieniem.

Jak radzimy sobie ze stresem?

Każdy z nas ma swoją receptę na walkę ze stresującymi sytuacjami. Dla części z nas jest to słuchanie ulubionej muzyki czy uprawianie sportu, a dla innych rozmowa z najbliższymi, długi spacer czy uregulowanie oddechu. Często również można zaobserwować, że sytuacja stresowa sprzyja zwiększonemu apetytowi, co objawia się niejednokrotnie w ciągłym podjadaniu słodkich czy słonych przekąsek.

Od wielu lat w medycynie znane jest zjawisko jedzenia pod wpływem emocji (tzw. EED - Emotional Eating Disorder). Polega ono na chęci niepohamowanego spożywania określonych produktów, które zostaje wywołane w sytuacji silnego pobudzenia psychicznego. Oczywiście, jeżeli taka sytuacja ma miejsce sporadycznie np. po ciężkim tygodniu w pracy, nie odczujemy negatywnych efektów. Jednak permanentne podjadanie w sytuacjach stresowych, może doprowadzić m.in. do nadwagi i otyłości lub innych problemów ze zdrowiem.

Wybierz zdrowsze przekąski

Nie oznacza to jednak, że w sytuacjach stresowych (np. w czasie nauki do bardzo ważnego egzaminu na studiach) musimy rezygnować ze spożywania przekąsek. Na półkach sklepowych dostępnych jest bowiem wiele propozycji zdrowszych słodyczy, np. batony sezamowe z ziarnami ekspandowanymi Amki Superfoods czy sezamki Amki to go. Propozycje te niosą ze sobą wiele korzyści. Sezamki wytwarza są z sezamu, który jest bogatym źródłem m.in.: cynku, wapnia, żelaza, potasu, magnezu. Mikroelementy te w sytuacjach stresowych ulegają jednak szybkiemu wyczerpaniu w naszym organizmie, czego skutkiem jest negatywne oddziaływanie na układ nerwowy. Przekąski sezamowe zawierają również błonnik, który reguluje pracę naszego układu pokarmowego, który często również jest „ofiarą" sytuacji o dużym ładunku emocjonalnym.

Innym pozytywnym skutkiem spożywania sezamków jest... chrupanie. W sytuacjach stresowych nasze mięśnie są bowiem nienaturalnie napięte, a aktywne przeżuwanie pozwala rozluźniać najbardziej ściśnięte mięśnie, dzięki czemu przyczynia się do rozładowania negatywnych emocji. Korzystny dla nas może być również dźwięk chrupania, który wpływa na nas kojąco i pozwala rozładowywać negatywne emocje.
Źródło: materiały prasowe

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 63

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 29

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3