Ewa_Gotuje

Co je się na Podlasiu? Kulinarna podróż po Polsce

Jakie potrawy królują na Podlasiu? Czy wiesz, czym są zaguby, albo jak smakują podlaskie kartacze? Wybierz się w kulinarną podróż po Polsce. Dania, które na ciebie czekają, z pewnością zaskoczą cię bogactwem aromatów i smaków.

Fot.123RF/Picsel

„Cudze chwalicie, swego nie znacie" na pewno, każdy chociaż raz przekonał się o prawdziwości tego powiedzenia. Racząc się specjałami z zagranicy, często można zapomnieć o tym, jak smaczna jest kuchnia regionalna. Dlatego, jeśli w te wakacje zdarzy ci się odwiedzić Podlasie, koniecznie musisz spróbować lokalnych dań, które są naprawdę pyszne. 

Zobacz także: Kulinarne specjały Pomorza i Kaszub

Kuchnia Podlasia

Ten wschodni region Polski, leżący na Nizinie Podlaskiej i graniczący z Litwą oraz Białorusią, ma bardzo wiele do zaoferowania turystom. Jego burzliwa historia sprawiła, że do dziś można tam znaleźć ślady kultury żydowskiej, tatarskiej czy ukraińskiej.

Będąc na Podlasiu, warto zwiedzić tamtejsze cerkwie, zabytkowe dworki i kościoły oraz tradycyjne domki z kolorowymi okiennicami. Na uwagę zasługuje również przyroda – turystów przyciąga przede wszystkim Puszcza Białowieska, jednak zielonych rezerwatów jest tam znacznie więcej. Należą do nich m.in.: Rezerwat Przyrody Wielki Las, Rezerwat Przyrody Krzemianka czy Wrota Podlasia.

Kuchnia Podlasia – regionalne specjały

Będąc na Podlasiu, warto spróbować lokalnych dań, takich jak:

  • babka ziemniaczana – to charakterystyczna dla Podlasia potrawa wykonywana z ciasta z tartych ziemniaków oraz skwarków, pieczona w piecu. Jest sycąca i wysokokaloryczna, warto jednak spróbować jej przynajmniej raz,
  • kartacze – czyli tradycyjne kluski, wykonywane z mieszanki surowych oraz ugotowanych ziemniaków z nadzieniem z mięsa mielonego. Zazwyczaj podaje się je okraszone słoniną lub skrawkami,
  • zupa opieńkowa – ten przysmak jest szczególnie popularny w okolicy Puszczy Białowieskiej. Zupa grzybowa gotowana z opieńków jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Najlepiej próbować jej w sezonie letnio-jesiennym, gdy wykonywana jest ze świeżych grzybów,
  • zaguby – to regionalne pierogi wypełnione farszem ziemniaczanym. Podaje się je z zasmażaną cebulką oraz boczkiem.

Kuchnia Podlasia – jakie produkty przywieźć z wakacji?

Podlasie to raj dla smakoszy – można tu spróbować potraw, które nie występują w innych regionach Polski. Aby zatrzymać smak tego miejsca na dłużej, warto zaopatrzyć się w kilka specjałów, takich jak:

  • swojski ser koryciński – jest to dojrzewający ser wyrabiany z mleka krowiego, o twardej konsystencji i lekko słonym smaku. Posiada charakterystyczny owalny kształt. Ser koryciński został wpisany do rejestru unijnego jako produkt regionalny. Jest wytwarzany jedynie na Podlasiu, w powiecie sokólskim,
  • pierekaczewnik – jest to potrawa wywodząca się z kuchni tatarskiej, wytwarzana z zapiekanego ciasta makaronowego, wypełnionego nadzieniem mięsnym (zazwyczaj jagnięciną lub baraniną). Składa się z wielu cienkich warstw, dlatego jest bardzo pracochłonna. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przekąskę lub przystawkę.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kartacze

 Kartacze Zobacz przepis

Kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Babka ziemniaczana (kartoflak)

 Babka ziemniaczana (kartoflak) Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kartacze

 Kartacze Zobacz przepis

Kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Grzyby po podlasku

 Grzyby po podlasku Zobacz przepis

Grzyby po podlasku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem

 Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem Zobacz przepis

Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak zrobić makaron z truskawkami? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 24039

30 min
36
Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 118

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0