Ewa_Gotuje

Co jeść, aby nie podjadać między posiłkami?

Jeśli tuż po skończonym posiłku masz ochotę sięgnąć po przekąskę, wiedz, że twój organizm daje ci w ten sposób do zrozumienia, że odżywiasz go w nieprawidłowy sposób. A stąd już prosta droga do problemów ze zdrowiem. Które produkty na dłużej utrzymają uczucie sytości?

Fot. 123RF/Picsel

Ochota na podjadanie między posiłkami to zmora wszystkich osób, próbujących zrzucić zbędne kilogramy. Jak wskazują specjaliści, to właśnie ten niewinny nawyk sprawia, że wielu z nas nie może za żadne skarby zrzucić oponki z brzucha.

Jednak co zrobić, gdy wkrótce po zjedzonym posiłku, kiszki znów zaczynają grać marsza? Odpowiedź jest bardzo prosta: powinniście włączyć do swojej diety składniki, które sprawią, że będziecie czuć się najedzeni znacznie dłużej. Aby ułatwić wam to zadanie, stworzyliśmy listę produktów, dzięki którym unikniecie napadów wilczego głodu, a tym samym sprawicie, że wasze odchudzanie będzie zdrowsze, łatwiejsze i smaczniejsze.

1. Płatki owsiane

Zjedzenie płatków owsianych jest idealnym sposobem na zdrowy początek dnia. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporą ilość błonnika, który usprawni pracę naszego metabolizmu oraz sprawi, że znacznie dłużej będziemy czuć się najedzeni. Co więcej, zjadanie płatków owsianych przyczynia się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi oraz usprawnienia pracy układu nerwowego.

2. Warzywa strączkowe

Jeśli do tej pory ich nie docenialiście, to już najwyższy czas, aby soczewica, fasola czy też ciecierzyca znalazły się w waszym menu. Znajdziemy w nich bogactwo witamin, substancji odżywczych oraz antyoksydantów. Co najważniejsze, wszystkie rośliny strączkowe zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki któremu podczas jedzenia szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Ponadto, błonnik pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

3. Orzechy

Jeśli orzechy staną się stałym elementem waszych posiłków, z pewnością uda wam się uniknąć podjadania. Ze względu na ich kaloryczność, wiele osób rezygnuje z jedzenia orzechów. Jest to duży błąd, gdyż poza błonnikiem i zdrowymi kwasami tłuszczowymi, znajdziemy w nich cenne substancje, które w fantastyczny sposób wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jeśli bardzo skrupulatnie liczycie kalorie, powinniście zdecydować się na migdały, gdyż są to orzechy, które zawierają ich najmniej.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na karkówkę

4. Kasza jaglana

W ostatnim czasie kasza jaglana zaczęła powracać do łask i bywa coraz częściej wykorzystywana przez kucharzy. To doskonała wiadomość dla wszystkich fanów zdrowego odżywiania, gdyż różnego rodzaju kasze mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jest bardzo sycąca, a do tego zawarte w nich substancje regulują pracę jelit, wzmacniają pamięć oraz dobroczynnie wpływają na nasz wzrok.

Reklama

5. Suszone owoce

Suszone owoce, w tym rodzynki, są doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie. Doskonale sprawdzą się w roli zdrowej przekąski, która szybko stłumi głód. Zawarte w nich cukry uwalniają się stopniowo, dlatego na długo po zjedzeniu suszonych owoców niestraszne nam będą nagłe napady głodu. Co więcej, jest to również bardzo smaczny sposób na dostarczenie organizmowi potężnej dawki witamin.

6. Jajka

Gdy jesteście bardzo głodni, zjedzenie ugotowanego jajka może się okazać bardzo dobrym pomysłem. Przede wszystkim ze względu na fakt, że w ten sposób dostarczymy do naszego organizmu wyjątkowy koktajl witamin i składników odżywczych. Co więcej, jaja na bardzo długo powstrzymują burczenie w żołądku, a zawarte w nich substancje sprawią, że nie będziemy mieć ochoty na podjadanie między posiłkami.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 667

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 198

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0