Co jeść, aby uniknąć niedoborów żelaza?

Dla naszego organizmu żelazo jest jednym z najistotniejszych składników odżywczych. Jego niedobór może spowodować wiele nieprzyjemnych skutków, dlatego powinniśmy zadbać, aby w naszej diecie znalazło się jak najwięcej produktów bogatych w tę substancję.

Fot. 123RF/Picsel

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważnym składnikiem naszej codziennej diety jest żelazo. To właśnie dzięki niemu układ krwionośny oraz odpornościowy może prawidłowo funkcjonować. Co więcej, odpowiedni poziom żelaza jest również bardzo istotny z punktu widzenia prawidłowego działania układu nerwowego. Pierwiastek ten pomaga nam również zwalczać wolne rodniki i zapobiega zbyt szybkiemu starzeniu się komórek organizmu.

Jak objawia się niedobór żelaza?

Warto dbać o odpowiedni poziom żelaza w organizmie, gdyż jego długotrwały niedobór może doprowadzić do anemii. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym jest zazwyczaj uczucie zmęczenia, apatia oraz brak energii. Następnie możemy zaobserwować występowanie sińców pod oczami, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci. Skóra staje się blada, sucha i szorstka. Bardzo często niedobór żelaza objawia się również zawrotami i bólami głowy, skłonnością do występowania krwawienia z nosa oraz pojawiania się zajadów w kącikach ust.

Aby uniknąć znacznie poważniejszych problemów, wynikających z niedoporu żelaza, warto zadbać o to, aby w naszym codziennym jadłospisie pojawiały się produkty, dostarczające ten składnik do organizmu. Oto niektóre z nich.

Reklama

1. Czekolada

Wszyscy wielbiciele słodyczy z pewnością ucieszą na wieść, że czekolada może tak dobrze wpływać na nasze zdrowie. W tym wypadku musimy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy - aby naprawdę skorzystać na jedzeniu słodkości powinniśmy wybierać ciemną czekoladę z jak najwyższą zawartością kakao. Warto również zachować umiar, gdyż czekolada (nawet w tej zdrowej wersji) to nie tylko składniki odżywcze, ale również cukier i tłuszcz, który w nadmiarze może niekorzystnie wpłynąć na naszą sylwetkę.

2.Nasiona słonecznika, lnu i dyni

Dodawanie różnego rodzaju nasion do naszych posiłków nie tylko poprawia ich smak i wygląd, ale również bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Najwięcej (bo aż 8,1 mg na 100 g) żelaza znajdziecie w pestkach dyni. Nieco mniej tej substancji zawierają pestki słonecznika, siemię lniane oraz sezam. Warto również pamiętać, że w tego typu ziarnach znajdziemy również sporą ilość zdrowych tłuszczów roślinnych oraz błonnika dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się oraz przyśpieszają metabolizm.

3. Wątróbka

Każdy kto chociaż raz miał problemy z prawidłowym poziomem żelaza z pewnością wie, iż wątróbka jest jego doskonałym źródłem. Najwięcej żelaza znajduje się w wątrobie wieprzowej (aż 16 mg na 100g) nieco mniej przyswoimy jedząc wątrobę wołową i drobiową (około 9.5 mg na 100g).

Zobacz też: Wpadki restauracji, które chciały być oryginalne

4. Czerwone mięso

Jeśli nie przepadacie za wątróbką, o odpowiednią dawkę żelaza możecie również zadbać jedząc czerwone mięso. Mamy tutaj na myśli głównie wołowinę i cielęcinę, które spośród wszystkich rodzajów mięsa zawierają zdecydowanie największe ilości tej substancji. Co ważne, żelazo zawarte w wołowinie jest najłatwiej przyswajane przez nasz organizm. Aby zapewnić sobie jak najlepsza wchłanianie żelaza, warto łączyć czerwone mięso z innymi produktami (np. warzywami), które także zawierają pokaźne ilości tego pierwiastka.

5. Fasola i inne rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, a wśród nich głównie fasola, soczewica i soja, są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka dla wegetarian. Jednak to nie wszystko. Dzięki nim można również w prosty sposób uzupełnić niedobory żelaza w diecie. Soja zawiera go aż 15,7 mg w 100 g, a biała fasola 10,44 mg.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 36

15 min
3
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4779

60 min
11
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1